Astfel, angajatorii care incheie un contract de ucenicie sau de stagiu, dupa caz, beneficiaza, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie/stagiu, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna. Suma acordata anterior era de 1.125 lei, in cazul ucenicilor, si 1.350 lei, in cazul absolventilor.
De asemenea, angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (in prezent ISR = 500 de lei, astfel ca subventia nu poate depasi 2.000 de lei).
In acelasi timp, cuantumul primei de activare acordata somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj este majorat de la 500 lei la 1.000 lei, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni. Astfel, prima de activare, in valoare de 1.000 de lei, se va plati in doua transe, 50% in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea ei si 50% in luna urmatoare expirarii perioadei de 3 luni de la angajare.
Mentionam ca se mentin prevederile din celelalte hotarari de Guvern care reglementeaza acordarea celorlalte subventii pentru angajatori si angajati.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In ce conditii angajatorii trebuie sa restituie subventiile primite pentru angajarea absolventilor?
Va reamintim ca, potrivit art. 83 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii...mai multe despre subventiile primite pentru absolventi >>>
Sursa: Ministerul Muncii