Initierea negocierii contractului colectiv de munca. Ce NU au voie sa faca inspectorii de munca, in cazul unui control

initiere contract colectiv de munca 2018amenzi angajatori negociere contract colectivamenzi inspectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul an a debutat cu foarte multe modificari legislative, care modifica atat Codul Muncii, cat si Codul Fiscal, iar in acest sens angajatorii vor fi verificati de inspectorii de munca.

Cei care nu au adoptat masurile care au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018 pot avea parte de amenzi serioase, in special cei care au "uitat" sa initieze negocierea contractului colectiv de munca, asa cum a cerut-o OUG 82/2017.

Conform ordonantei mentionate, angajatorii erau obligati sa initieze negocierea contractelor colectiva de munca. OUG 82/2017 s-a aplicat si in cazul firmelor cu mai putin de 21 de angajati: "Avand in vedere ca legislatia nationala obliga la initierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariati, prin prezenta ordonanta de urgenta se asigura cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numarul de salariati."


Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, asa ca angajatorii care nu au respectat legislatia in vigoare vor fi aspru sanctionati.

Pentru a preintampina aplicarea acestei amenzi, angajatorul va trebui sa fie pregatit sa probeze faptul ca a initiat negocierea. Atentie, nu trebuie probat ca s-a incheiat efectiv un contract colectiv de munca sau un act aditional la acesta, nici macar ca s-a realizat o negociere, ci numai ca angajatorul si-a exprimat disponibilitatea de a negocia.

IMPORTANT! Asadar, angajatorii NU trebuie sa prezinte un contract colectiv de munca incheiat intre parti, ci doar dovada ca s-a inceput initierea negocierii contractului colectiv de munca.

Asadar, inspectorul de munca nu are dreptul de a cere un contract, ci doar un convocator al dovezii initierii negocierilor mai sus precizate...mai multe detalii despre contractele colective de munca si modificarile legislative poti citi aici >>>



Principalele modificari le Codului Muncii vizeaza:
  •     trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului si implicatiile acesteia asupra salariilor
  •     stabilirea indemnizatiei lunare pentru concediul de crestere a copilului la 85% din media veniturilor nete
  •     modificare cotei contributiei la fondul de pensii administarte privat la 3.75%
  •     obligativitatea initierii negocierii colective in unitatile in care nu exista contract colectiv de munca
  •     incepand cu 1 iulie valoarea pinctului de pensie se majoreaza cu 10% si este de 1.100 lei


Tocmai de aceea, angajatorii trebuie sa fie la curent cu toate modificarile aparute in 2018, modificari care schimba foarte multe aspecte legislative, in ceea ce priveste Codul Muncii.

Totul despre cota asiguratoare de 2,25%, stabilirea indemnizatiilor pentru concediul de crestere a copilului, dar si trecerea contributiilor sociale in seama salariatilor, poti gasi in lucrarea Consilier Codul Muncii. Aceasta cuprinde absolut toate modificarile, plus ca veti avea oricand la-ndemana raspunsul cautat.

Fara a fi neaparat specialist in dreptul muncii, fara a citi mii de pagini, a naviga zile intregi pe net sau a plati suplimentar vreun consultant. Consilier Codul Muncii iti ofera pe loc solutia cautata >>>
 




NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
initiere contract colectiv de munca 2018amenzi angajatori negociere contract colectivamenzi inspectia muncii

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Initierea negocierii contractului colectiv de munca. Ce NU au voie sa faca inspectorii de munca, in cazul unui control Nota: 3.5 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]