Cei care nu au adoptat masurile care au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018 pot avea parte de amenzi serioase, in special cei care au "uitat" sa initieze negocierea contractului colectiv de munca, asa cum a cerut-o OUG 82/2017.
Conform ordonantei mentionate, angajatorii erau obligati sa initieze negocierea contractelor colectiva de munca. OUG 82/2017 s-a aplicat si in cazul firmelor cu mai putin de 21 de angajati: "Avand in vedere ca legislatia nationala obliga la initierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariati, prin prezenta ordonanta de urgenta se asigura cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numarul de salariati."
Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, asa ca angajatorii care nu au respectat legislatia in vigoare vor fi aspru sanctionati.
Pentru a preintampina aplicarea acestei amenzi, angajatorul va trebui sa fie pregatit sa probeze faptul ca a initiat negocierea. Atentie, nu trebuie probat ca s-a incheiat efectiv un contract colectiv de munca sau un act aditional la acesta, nici macar ca s-a realizat o negociere, ci numai ca angajatorul si-a exprimat disponibilitatea de a negocia.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
IMPORTANT! Asadar, angajatorii NU trebuie sa prezinte un contract colectiv de munca incheiat intre parti, ci doar dovada ca s-a inceput initierea negocierii contractului colectiv de munca.
Asadar, inspectorul de munca nu are dreptul de a cere un contract, ci doar un convocator al dovezii initierii negocierilor mai sus precizate...mai multe detalii despre contractele colective de munca si modificarile legislative poti citi aici >>>
Principalele modificari le Codului Muncii vizeaza:
- trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului si implicatiile acesteia asupra salariilor
- stabilirea indemnizatiei lunare pentru concediul de crestere a copilului la 85% din media veniturilor nete
- modificare cotei contributiei la fondul de pensii administarte privat la 3.75%
- obligativitatea initierii negocierii colective in unitatile in care nu exista contract colectiv de munca
- incepand cu 1 iulie valoarea pinctului de pensie se majoreaza cu 10% si este de 1.100 lei
Tocmai de aceea, angajatorii trebuie sa fie la curent cu toate modificarile aparute in 2018, modificari care schimba foarte multe aspecte legislative, in ceea ce priveste Codul Muncii.
Totul despre cota asiguratoare de 2,25%, stabilirea indemnizatiilor pentru concediul de crestere a copilului, dar si trecerea contributiilor sociale in seama salariatilor, poti gasi in lucrarea Consilier Codul Muncii. Aceasta cuprinde absolut toate modificarile, plus ca veti avea oricand la-ndemana raspunsul cautat.
Fara a fi neaparat specialist in dreptul muncii, fara a citi mii de pagini, a naviga zile intregi pe net sau a plati suplimentar vreun consultant. Consilier Codul Muncii iti ofera pe loc solutia cautata >>>