Romania: caz inchis in domeniul migratiei legale

Isabela Alexe
Isabela Alexe
14 Iulie 2017
14 Iulie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
migratia legala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia europeana a abordat deficientele de transpunere in legislatia nationala a directivei privind lucratorii sezonieri (Directiva 2014/36/UE). Aceasta directiva, adoptata la 26 februarie 2014, stabileste conditiile de intrare si de sedere a lucratorilor sezonieri din afara UE si defineste drepturile acestora. Statele membre ar fi trebuit sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana la 30 septembrie 2016.

In acest context, Comisia Europeana a trimis avize motivate Croatiei si Finlandei pentru necomunicarea masurilor nationale pe care le-au luat pentru a transpune normele europene relevante. Comisia a trimis avize motivate si Belgiei si Suediei pentru comunicarea partiala a masurilor nationale de transpunere.

De asemenea, la 24 noiembrie 2016, Comisia a trimis scrisori de punere in intarziere Belgiei, Croatiei, Estoniei, Finlandei, Luxemburgului, Romaniei si Suediei pentru netranspunerea integrala a directivei privind lucratorii sezonieri.

In relatie cu acestea, potrivit Comisiei, Croatia si Finlanda nu au notificat, pana in prezent, nici o masura de transpunere a Directivei, iar Comisia considera ca masurile comunicate de Belgia si Suedia nu transpun integral toate dispozitiile directivei in legislatia lor nationala. Belgia, Croatia, Finlanda si Suedia au acum la dispozitie doua luni pentru a notifica Comisiei toate masurile luate pentru a asigura punerea integrala in aplicare a directivei, dupa care Comisia poate decide sa aduca aceste cazuri in fata Curtii de Justitie a UE.

Dupa ce a examinat masurile comunicate de Estonia, Luxemburg si Romania, Comisia a decis sa inchida procedurile impotriva acestor state membre.


Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a normelor europene, in beneficiul cetatenilor si al companiilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie, grupate pe domenii de politica, includ 25 de scrisori de punere in intarziere, 51 de avize motivate si 11 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Comisia inchide, de asemenea, 122 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.


Sursa: europa.eu



 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]