Deputatii UDMR Derzsi Ákos, Edler András György, Kerekes Károly si Olosz Gergely au elaborat un proiect de lege care reglementeaza raporturile de munca ale zilierilor, proiect ce se afla in acest moment la Camera Deputatilor
Cititi mai jos acest Proiect de Lege care introduce notiuni precum carnet de zilier, registrul de zilieri sau venit net zilnic.
LEGE
privind reglementarea raporturilor de munca a zilierilor
Art.1.
Definitii
in intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a). zilier - persoana fizica, angajata in raporturi de munca temporara cu un angajator, in conditiile prezentei legi; angajator, in conditiile prezentei legi;
Definitii
in intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Concedierea perfect legala
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
a). zilier - persoana fizica, angajata in raporturi de munca temporara cu un angajator, in conditiile prezentei legi; angajator, in conditiile prezentei legi; in intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a). zilier - persoana fizica, angajata in raporturi de munca temporara cu un angajator, in conditiile prezentei legi; angajator, in conditiile prezentei legi;
a). zilier - persoana fizica, angajata in raporturi de munca temporara cu un angajator, in conditiile prezentei legi; angajator, in conditiile prezentei legi;
b). angajator- orice persoané fizica sau juridica care intré, in conditiile prezentei legi, in raporturi de munca cu un zilier;
c). carnet de zilier - document cu regim special emis de autoritatile publice locale de la domiciliul persoanei care solicita eliberarea acestui document si care serveste la evidenta onorarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat a contributiilor datorate pentru ocuparea temporara a persoanei sub forma raporturilor de munca prevazute de prezenta lege. Modelul, continutul si regimul carnetului de zilier se stabilesc de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin ordin al ministrului.
d). registru zilieri - registru de evidenta care se intocmeste de cétre angajator, in care vor fi trecuti in ordine cronologica toti zilierii care au intrat, pe baza prezentei legi, in raporturi de munca temporara cu angajatorul. Modelul si continutul registrului zilieri se stabilesc de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin ordin al ministrului.
e). venit net zilnic - suma de bani pe care o va primi zilierul pentru o zi de munca prestata in conditiile prezentei legi. Venitul net zilnic nu va putea fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora. Cuantumul venitului zilnic se actualizeaza periodic prin hotarare de guvern.
Art.2.
Prezenta lege reglementeaza relatiile de munca dintre angajator si zilier.
Art.3.
Relatiile de munca reglementate de prezenta lege nu intra sub incidenta Legii nr.53/2003 - Codul muncii si reprezinta acordul scris sau verbal dintre angajator si zilier privind prestarea de catre aceasta din urma, pe durata determinata, a unor activitati care nu necesita calificari speciale si care au caracter ocazional sau sezonier in raport cu activitatea angajatorului.
Art.4.
Raporturile de munca ale zilierilor se supun urmatoarelor restrictii:
a) nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi angajator pe o perioada mai lunga de 60 zile, cumulat pe durata unui an calendaristic; mai lunga de 60 zile, cumulat pe durata unui an calendaristic;
b) nici un zilier nu poate presta activitati mai mult de 12 ore pe zi;
c) nici o persoana nu poate fi angajat zilier daca nu a implinit varsta de 16 ani.
Art.5.
(1) Angajatorul are obligatia de a asigura instruirea si informarea verbala a zilierului cu privire la: zilierului cu privire la:
a) activitatea ce urmeaza sa presteze;
b) pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii;
c) drepturile zilierului, prevazute in prezenta lege;
d) situatia prevazuta la art. 9.
(2) Instruirea va avea loc zilnic, la inceputul activitatii.
(3) Aplicarea timbrului fiscal in cametul de zilier confirma acceptul zilierului cu privire la natura si conditiile de munca pe care urmeaza s-o efectueze in ziua respectiva.
Art.6.
Angajatorul are obligatia de a asigura, pe propria cheltuiala, echipamentele de lucru si de protectie ce se impun datorita naturii activitatii desfasurate de zilier. lucru si de protectie ce se impun datorita naturii activitatii desfasurate de zilier.
Art.7.
(1) Angajatorul care apeleaza la serviciile zilierilor va plati, catre bugetul de stat, un impozit de 16% aplicat asupra venitului net zilnic convenit cu zilierul, sub forma timbrului fiscal aplicat in cametul de zilier. Timbrul se aplica zilnic, la inceperea activitatii de catre zilier. stat, un impozit de 16% aplicat asupra venitului net zilnic convenit cu zilierul, sub forma timbrului fiscal aplicat in cametul de zilier. Timbrul se aplica zilnic, la inceperea activitatii de catre zilier.
(2). Venitul net zilnic nu se supune impozitarii, in afara impozitului stipulat la alin. (1).
Art.8.
(1) Angajatorul are obligatia sa inregistreze in registrul zilier, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca in baza prezentei legi. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
(2) Angajatorul va inainta lunar, pana cel tarziu data de 5 a lunii, catre Inspectoratul Teritorial de Munca de la locul sau de domiciliu/sediu, un extras al Registrului zilier, continand inregistrarile din luna precedenta.
(3) Inspectia Muncii va centraliza, la nivel national, datele din raport, pentru a putea verifica indeplinirea conditiilor de la art. 4.
Art.9.
Activitatea destagurata in conditiile prezentei legi nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul de asigurare sociala de stat 5i nici in sistemul de asigurare sociala de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
de asigurat in sistemul de asigurare sociala de stat si nici in sistemul de asigurare sociala de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
Art.10.
(1) Plata zilierului se efectueaza in mod obligatoriu zilnic, la sfarsitul zilei de lucru.
(2) Zilierul confirma prin semnatura primirea banilor.
Art.11.
Zilierul care se angajeaza la prestarea muncii in baza prezentei legi se presupune ca este apt pentru prestarea acelei munci. presupune ca este apt pentru prestarea acelei munci.
Art.12.
Cametul de zilier se elibereaza, contra cost, de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin intermediul primariei localitatii de domiciliu a zilierului, pe baza cererii acestuia, adresata primarului localitatii de domiciliu.
Termenul de eliberare a carnetului de zilier este de maxim o zi lucratoare dupa data depunerii cererii.
Art.13.
Conflictele de munca dintre angajator si zilier, nerezolvate pe cale amiabila, se solutioneaze de catre instanta judecatoreasca competenta de la locul prestarii activitatii.
Art.14.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda urmatoarele fapte savarsite de angajator
a) cu amenda de 10.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 4;
b) cu amenda de 6.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 5 alin. (1) $i alin. (2) si ale art. 6;
c). cu amenda de 20.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) si alin. (2);
d). cu amenda de 20.000 lei 5i interzicerea utilizarii zilierilor pe toata durata de existenta a angajatorului in cazul incalcarii dispozitiilor art. 7 alin. (1).
Art.15.
Controlul aplicarii prevederilor prezentei legi cade in sarcina I.T.M, si a Garzii Financiare.