Cine are in grija o persoana varstnica, poate lucra cu jumatate de norma. Salariul sau nu va fi redus

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Februarie 2017
13 Februarie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
jumatate de normaingrijire persoana varstnicaLegea nr. 17/2000
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este important de stiut ca toti acei angajati care au in grija o persoana varstnica dependenta pot beneficia de anumite facilitati. De exemplu, cei care ingrijesc un batran, membru al familiei din care fac parte, pot lucra cu jumatate de norma sau cu program redus.  

In acest context, acesti salariati pot lucra in regim part time, dar vor castiga acelasi salariul pentru norma intreaga, autoritatile locale fiind cele care trebuie sa plateasca jumatate din venit.


Aceste aspecte sunt reglementate de Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, a caror prevederi arata ca cei care ingrijesc in mod constant un batran, pot lucra jumatate din program, dar se vor bucura de un salariu intreg.

Asadar, cine are un incheiat un contract individual de munca si se confrunta cu situatia prezentata mai sus, ii poate cere angajatorului reducerea programului. Desigur, ambele parti trebuie sa fie de acord cu aceasta decizie, dar in esenta angajatorul nu are dreptul de a refuza aceasta cererea a salariatului, fiind reglementata prin lege.

Conform Codului Muncii, angajatorul trebuie sa vina in ajutorul salariatului aflat intr-o situatie de acest gen, transferandu-l pe acesta pe un post cu jumatate de norma. Asadar, angajatorul trebuie sa anunte salariatul cand apare un post cu jumatate de norma.

Desigur, lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, salariatii trebuie sa depuna, la primaria localitatii de care apartin, mai exact la serviciul public de asistenta sociala, o cerere pentru acordarea ingrijirii la domiciliu pentru persoanele varstnice dependente.

Se realizeaza o ancheta sociala

Pentru a se stabili daca o persoana ingrijeste o persoana varstnica dependenta, se va realiza inainte de toate, o ancheta sociala, asa cum este prevazut in Legea nr. 17/2000.


Ancheta sociala va fi condusa de doi asistenti sociali si medicul care se ocupa de persoana varstnica, care vor verifica prevederile HG nr. 886/2000.

Conform acesteia, o persoana este considerata dependenta daca isi pierde autonomia din cauze fizice, psihice sau mentale si are nevoie de ajutor semnificativ si/sau de ingrijire pentru a realiza activitatile de baza ale vietii de zi cu zi.


NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]