Trebuie mentionat inca de la inceput ca prevederile art. 14 din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, au in vedere organizarea activitatilor de prevenire si protectie, iar acestea trebuie realizate de catre angajator.
Asadar, angajatorul poate organiza aceste activitati in mai multe moduri: a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege; b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie; c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie; d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.
Deci, pe ce criterii poate desemna angajatorul specialistul in SSM? Ce studii trebuie sa aiba acesta, ce prevede Legea 319/2006?
Iata ce se intreba un angajator pe PortalCodulMuncii.ro: "Poate fi angajat specialist in domeniul sanata?ii si securitatii in munca un absolvent de studii superioare juridice studii superioare economice care are curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore si a absolvit cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore avand in vedere prevederile art. 49 si 50 din Legea 319/2006?"
In primul rand este demn de luat in calcul ca angajatorul organizeaza aceste activitati in functie de marimea intreprinderii si de riscurile identificate in cadrul acesteia, avand in vedere prevederile din art. 16 – 19 din Normele metodologice.
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, ocupatia de specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca este aferenta cod COR 226302, asadar necesita studii superioare.
In acest caz intelegem ca persoana respectiva va avea o functie de conducator al serviciului intern de prevenire si protectie din unitatea respectiva, situatie in care trebuie indeplinite cumulativ cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, prevazute la art. 50 din normele metodologice.
In acest context, este necesar ca persoana respectiva sa aiba studii superioare exclusiv in domenii ca: stiintele ingineresti, stiintele agricole si silvice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<