In total, cei 3.090 de angajati disponibilizati vor primi suma de 16,5 milioane de lei. Suma a fost aprobata de Guvern, pentru plata de venituri de completare.
Suma de 16,5 milioane de lei a fost alocata din bugetul asigurarilor de somaj pe anul 2016 si va asigura veniturile de completare pentru persoanele concediate in baza planurilor de disponibilizare.
Venitul de completare se acorda pe o durata ce variaza in functie de vechimea in munca:
- 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si 10 ani
- 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si 15 ani
- 22 de luni pentru salariatii care au o vechime intre 15 ani si 25 ani
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
- 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
"Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj, informeaza Executivul.
Sumele vor fi alocate astfel:
- Complexul Energetic Oltenia - 12,364 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 2.000 de persoane ce urmeaza sa fie disponibilizate;
- Complexul Energetic Hunedoara - 3,306 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 840 de persoane;
- Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului S.A. - 831.000 de lei (pentru cele 250 de persoane care vor fi concediate in doua etape);