Putem modifica un contract colectiv de munca in derulare?

05 August 2008
05 August 2008
modificarea contractului colectivLegea nr. 130/1996negociere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 05.08.2008 - Gabriela Chirazof

Pe parcursul executarii contractului colectiv de munca se poate constata lipsa unor reglementari care ar fi utile pentru desfasurarea in conditii optime ale raporturilor juridice de munca sau chiar existenta unor prevederi care ar putea crea interpretari ambigue in aplicarea contractului si care este necesar a fi reformulate. De aceea, insasi legea statueaza posibilitatea modificarii conventionale a contractului colectiv.

Temeiul unei astfel de modificari este dat de dispozitiile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca potrivit caruia „Clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru.”

Legea nu reglementeaza procedura pe care o au la dispozitie partenerii sociali pentru a transpune in fapt dorinta modificarii contractului colectiv de munca, insa regasim asemenea dispozitii in contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, care pot fi aplicate in asemenea situatii. Astfel, cererea de modificare a contractului colectiv se aduce la cunostinta, in scris, celeilalte parti cu cel putin 30 de zile inainte de data propusa pentru inceperea negocierilor.

Evident, daca partenerii convin asupra unei modificari a contractului in derulare, aceasta va face obiectul unei negocieri. Aceasta negociere nu trebuie confundata cu negocierea anuala la nivel de unitate care, spre deosebire de prima, este obligatorie.

Modificarile aduse contractului colectiv de munca, cuprinse intr-un act aditional, se comunica, in scris, organului la care se pastreaza si devin aplicabile de la data inregistrarii sau la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.


___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]