Analizam intrebarea adresata de un angajator, cu privire la acordarea ajutorului de nastere in cazul unei societati cu 10 angajati si fara contract colectiv de munca.
Daca se poate acorda, care este valoarea maxima a acestuia?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Tinem cont de dispozitiile art. 40 alin. 2 lit. c) din Codul muncii. Astfel, intelegem faptul ca angajatorul este obligat sa acorde salariatilor toate drepturile care decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Mentionam faptul ca dreptul la ajutorul de nastere nu reprezinta un drept izvorat din lege. Asadar, angajatorul are obligatia de a-l acorda daca a fost prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
Tinand cont de faptul ca au caracter de izvor de drept, drepturile salariatilor, stabilitate prin contractele colective de munca urmeaza acelasi regim juridic cu cel aplicabil drepturilor stabilite prin acte normative.
In concluzie, cu toate ca unitatea nu are mai mult de 10 salariati si angajatorul nu are obligatia negocierii unui contract colectiv de munca, nu ii este interzisa negocierea unui astfel de contract. In aceasta speta, ajutorul de nastere va fi acordat in conditiile stabilitate de contractul individual de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro