Decizia CNPP nr. 1 din 2012 stabileste ce tarife percepe Casa Nationala de Pensii

Casa de pensiiCNPPtarife casa de pensiidecizia CNPP nr. 1/2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Decizia Casei Nationale de Pensii Publice nr. 1/2012 privind comisionul si tarifele care se percep de catre Casa Nationala de Pensii Publice si de catre casele teritoriale de pensii la efectuarea unor operatiuni care nu sunt legate de stabilirea si de plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale din sistemul public de pensii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 129, din 22 februarie 2012.


Avand in vedere prevederile art. 188 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 9 alin. (4) din Statutul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 13/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice emite urmatoarea decizie:

Art. 1. - (1) Pentru retinerile din pensii, efectuate de catre casele teritoriale de pensii in calitate de tert poprit, se percepe un comision de 3% aplicat asupra sumei lunare ce face obiectul retinerii.
(2) Comisionul se percepe si se incaseaza de la pensionar, prin retinere din pensie.
(3) Retinerea lunara totala, inclusiv comisionul, se face cu respectarea dispozitiilor art. 409 din Codul de procedura civila.

Art. 2. - (1) Operatiunile pentru care se percep tarife, precum si cuantumul acestora sunt urmatoarele:
a) eliberarea Certificatului privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, conform art. 50 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare - 15 lei/certificat;
b) eliberarea, in conditiile legii, la cererea asiguratilor, a adeverintelor care atesta calitatea, venitul asigurat si/sau stagiul de cotizare realizat - 15 lei/adeverinta;
c) eliberarea adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite, solicitate de catre executorii judecatoresti si executorii bancari - 17 lei/persoana pentru care se ofera informatii.
(2) Se percepe un singur tarif de 15 lei si in situatiile in care:
a) asiguratul/beneficiarul de drepturi de asigurari sociale solicita, prin aceeasi cerere, mai multe documente de natura celor prevazute la alin. (1) lit. a) si b);
b) pentru eliberarea adeverintelor prevazute la alin. (1) lit. b) este necesar ca si o alta casa teritoriala de pensii decat cea sesizata prin cerere sa elibereze, la randul ei, un asemenea document (asiguratul a desfasurat activitate in doua sau mai multe judete).

Art. 3. - Costul serviciilor de copiere a documentelor solicitate in conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 0,5 lei/pagina.

Art. 4. - Prin exceptie de la prevederile art. 2, nu se percep tarife pentru urmatoarele operatiuni:
a) eliberarea, la cererea pensionarilor sau a persoanelor care, prin casa teritoriala de pensii, incaseaza drepturi banesti stabilite in baza unor legi cu caracter special, a adeverintelor privind calitatea si/sau cuantumul pensiei sau al respectivelor drepturi;
b) eliberarea catre alta casa teritoriala de pensii sau catre casele de pensii sectoriale, la cererea acestora, a adeverintelor privind stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii;
c) eliberarea, la cererea asiguratului sau a angajatorului acestuia, a adeverintei de stagiu de cotizare necesare obtinerii certificatelor privind legislatia aplicabila (formularul E 101, documentul portabil A 1, respectiv alt formular de legatura convenit), utilizate in aplicarea regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala si a acordurilor bilaterale in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte;
d) furnizarea de informatii, altele decat codul numeric personal, institutiilor care functioneaza in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care, pe baza acestora, stabilesc prestatii in domeniul protectiei sociale ori, dupa caz, acorda anumite ajutoare unor categorii de asigurati sau pensionari ai sistemului public de pensii. Informatiile solicitate se furnizeaza numai daca acestea fac obiectul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare. Informatiile furnizate de catre casele teritoriale de pensii sau, dupa caz, de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) se utilizeaza numai in scopul mentionat in mod expres in solicitarea acestor institutii;
e) furnizarea de informatii instantelor de judecata, organelor de cercetare penala, organelor de urmarire penala, organelor fiscale, precum si oricaror altor institutii din tara si din strainatate pentru care actele normative prevad scutirea de taxe, tarife si comisioane.

Art. 5. - Operatiunile prevazute la art. 2 se efectueaza dupa confirmarea achitarii tarifului.

Art. 6. - (1) Tarifele percepute pentru operatiunile prevazute la art. 2 aferente sistemului de pensii se achita la casieria caselor teritoriale de pensii, ori, dupa caz, la casieria CNPP, prin dispozitie de incasare catre casierie sau, dupa caz, prin ordin de plata, direct in contul 22.36.03.50 "Alte venituri" al bugetului asigurarilor sociale de stat, deschis la unitatile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judetene de pensii si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.
(2) Tarifele percepute pentru operatiunile prevazute la art. 2 aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se achita la casieria caselor teritoriale de pensii sau, dupa caz, la casieria CNPP, prin dispozitie de incasare catre casierie ori, dupa caz, prin ordin de plata, direct in contul 22.30.03.07 "Alte venituri pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale" al bugetului asigurarilor sociale de stat, deschis la unitatile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judetene de pensii si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.
(3) Veniturile aferente sistemului de pensii reprezentand tarife incasate prin casieria caselor teritoriale de pensii sau, dupa caz, prin casieria CNPP, precum si cele reprezentand comisioane se vireaza cel mai tarziu pana la finele lunii, in contul 22.36.03.50 "Alte venituri" al bugetului asigurarilor sociale de stat deschis la unitatile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judetene de pensii si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.
(4) Veniturile aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale reprezentand tarife incasate prin casieria caselor teritoriale de pensii sau, dupa caz, prin casieria CNPP, precum si cele reprezentand comisioane se vireaza cel mai tarziu pana la finele lunii, in contul 22.30.03.07 "Alte venituri pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale" al bugetului asigurarilor sociale de stat deschis la unitatile Trezoreriei Statului pe seama CNPP, a caselor judetene de pensii si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.
(5) Veniturile aferente sistemului de pensii realizate in conditiile art. 1 si 2 se evidentiaza lunar in contul de executie al CNPP (pentru activitatea proprie), al fiecarei case judetene de pensii si al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, la capitolul 36.03 "Diverse venituri", subcapitolul 36.03.50 "Alte venituri".
(6) Veniturile aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale realizate in conditiile art. 1 si 2 se evidentiaza lunar in contul de executie al CNPP (pentru activitatea proprie), al fiecarei case judetene de pensii si al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, la capitolul 30.03 "Venituri din proprietate", subcapitolul 30.03.07 "Alte venituri pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale".

Art. 7. - La data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se abroga Decizia presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nr. 36/2008 privind comisionul si tarifele care se percep de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si de catre casele teritoriale de pensii la efectuarea unor operatiuni care nu sunt legate de stabilirea si de plata pensiilor din sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 132 din 20 februarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 8. - Prezenta decizie se duce la indeplinire de catre casele teritoriale de pensii si CNPP.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Casa de pensiiCNPPtarife casa de pensiidecizia CNPP nr. 1/2012

Data aparitiei: 24 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizia CNPP nr. 1 din 2012 stabileste ce tarife percepe Casa Nationala de Pensii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]