Comisia Europeana a adoptat o strategie vizand tranzitia economiei europene catre o utilizare mai importanta si mai durabila a resurselor regenerabile. Dat fiind ca populatia mondiala se va apropia de 9 miliarde de oameni pana in 2050, iar resursele naturale sunt finite, Europa are nevoie de resurse biologice regenerabile pentru alimente si hrana pentru animale sigura si sanatoasa, precum si pentru materiale, energie si alte produse.
Strategia si planul de actiune al Comisiei intitulat "Inovarea in scopul cresterii durabile: o bioeconomie pentru Europa" defineste o abordare coerenta, intersectoriala si interdisciplinara a problemei.
Obiectivul este de a avea o economie mai inovatoare, cu emisii reduse, care reconciliaza cererile privind agricultura si pescuitul durabil, siguranta alimentara si utilizarea durabila a resurselor biologice in scopuri industriale, asigurand in acelasi timp protectia mediului si a biodiversitatii.
Prin urmare, planul se concentreaza asupra a trei aspecte esentiale: dezvoltarea de noi tehnologii si procese destinate bioeconomiei; dezvoltarea pietelor si a competitivitatii in sectoarele bioeconomiei; si impulsionarea factorilor de decizie si a partilor interesate in directia unei colaborari mai stranse.