Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) sau COR 2012 a fost aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Institutului National de Statistica nr. 1.832//856/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 561, din 8 august 2011.
Astfel, de la 1 ianuarie se aplica noul cod al clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) - nivel de ocupatie (sase caractere), potrivit ISCO 08, in toate domeniile de activitate economica si sociala.
Codul Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), in varianta actuala, a fost aprobat prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Institutului National de Statistica nr. 1.832//856/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 561, din 8 august 2011.
Art. 1 din Ordinul 1832 mentioneaza ca se aproba Clasificarea ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), conform structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Clasificarea ocupatiilor din Romania, potrivit art. 2, se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice central si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.
Conform noii clasificari, ocupatiile vor fi grupate astfel:
- Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
- Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
- Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
- Grupa Majora 4 - Functionari administrativi
- Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor
- Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
- Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati
- Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
- Grupa Majora 9 - Muncitori necalificati
In vederea asigurarii tranzitiei de la Clasificarea ocupatiilor din Romania (C.O.R.), aprobata prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1.949/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 272 din 23 noiembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, la noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin prezentul ordin, cele doua clasificari vor fi utilizate in paralel pana la data de 31 decembrie 2011.
ANEXA
1 Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.
11 Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice
Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.
111 Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice
Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice stabilesc, formuleaza, recomanda si coordoneaza implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului ori ale comunitatilor, precum si ale organizatiilor specializate. Acestia determina, ratifica, modifica sau abroga legile, regulile publice si reglementarile si planifica, organizeaza, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale departamentelor si agentiilor guvernamentale, comunitatilor traditionale si ale organizatiilor specializate.
1111 Legislatori, membri ai executivului
Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.
111101 adjunct al procurorului general
111102 ambasador
111103 chestor Parlament
111104 comandant unic aviatie
111105 comisar general
111106 comisar general adjunct
Anexele complete si intregul document pot fi consultate AICI.