Cu privire la aceasta situatie, legislatia muncii nu stabileste modalitatea in care trebuie dovedita o situatie de fapt precum cea a prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice.
Astfel, dovada prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice se poate face prin rezultatele analizelor probelor biologice recoltate de la respectiva persoana intr-o unitate sanitara autorizata.
In acelasi timp insa, consumul de bauturi alcoolice si a imprejurarii ca o persoana se afla sub influenta bauturilor alcoolice pot fi probate prin rezultatul alcooltestului realizat de catre persoanele desemnate de catre angajator, nefiind interzisa de legiuitor, insa nu este o metoda irefragabila. In consecinta, rezultatele obtinute ar putea fi contestate de catre salariat prin prisma faptului ca aparatul nu este omologat sau nu a fost folosit de catre o persoana atestata in acest sens.
Cu toate acestea, dovada rezultatelor cu aparatul alcooltest sau cu probele biologice nu va putea fi combatuta prin dovada cu martori. Mai mult decat atat, in dovedirea prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice, probatoriul folosit de angajator poate fi completat cu martori. In plus, si situatia recunoasterii de catre salariat a consumului de bauturi alcoolice in cadrul cercetarii administrative demarate de angajator pentru constatarea savarsirii de catre salariat a abaterii disciplinare, poate completa probatoriul care sa dovedeasca prezenta la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice.