Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, intr-o atare situatie, cand suspectam angajatul ca ar fi consumat alcool in timpul programului de lucru, dovada prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice se poate face prin rezultatele analizelor probelor biologice recoltate de la respectiva persoana intr-o unitate sanitara autorizata.
"Aceasta ar fi varianta ideala in dovedirea prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice.
Totodata, consumul de bauturi alcoolice si deci a imprejurarii ca o persoana se afla sub influenta bauturilor alcoolice apreciem ca se poate proba prin rezultatul alcooltestului realizat de catre persoanele desemnate de catre angajator, nefiind interzisa de legiuitor, insa nu este o metoda irefragabila.
Astfel ar putea atrage critici in cazul contestarii de catre salariat de exemplu prin prisma faptului ca aparatul care a masurat alcoolemia nu este omologat, nu a fost verificat metrologic sau a fost folosit de o persoana care nu este atestata pentru folosirea lui.", explica specialistii in legislatia muncii.
Mai mult, expertii considera ca dovada rezultatelor cu aparatul alcooltest sau cu probele biologice nu va putea fi combatuta prin dovada cu martori.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
"In plus, in dovedirea prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice apreciem ca probatoriul folosit de angajator poate fi completat cu martori, iar in situatia recunoasterii de catre salariat a consumului de bauturi alcoolice in cadrul cercetarii administrative demarate de angajator pentru constatarea savarsirii de catre salariat a abaterii disciplinare si aceasta recunoastere poate completa probatoriul care sa dovedeasca prezenta la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice.", concluzioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.