Va informam ca veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul IV 2021, in termeni nominali, 6.055 lei pe gospodarie si 2.395 lei pe persoana, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul IV 2021, in medie, de 5.291 lei lunar pe gospodarie (2.093 lei pe persoana) si au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.
De asemenea, veniturile banesti au fost, in medie, de 5.591 lei lunar pe gospodarie (2.212 lei pe persoana), iar veniturile in natura au fost estimate la 464 lei lunar pe gospodarie (183 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 68,2% din veniturile totale ale gospodariilor, mai informeaza
INS.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,2%), veniturile in natura (7,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati neagricole independente (1,8%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%).
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Totodata, cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%).
INS mentioneaza ca mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2021, in medie, 32,3% din consumul gospodariilor, observa Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<