Va informam ca veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul IV 2021, in termeni nominali, 6.055 lei pe gospodarie si 2.395 lei pe persoana, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul IV 2021, in medie, de 5.291 lei lunar pe gospodarie (2.093 lei pe persoana) si au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.
De asemenea, veniturile banesti au fost, in medie, de 5.591 lei lunar pe gospodarie (2.212 lei pe persoana), iar veniturile in natura au fost estimate la 464 lei lunar pe gospodarie (183 lei pe persoana).
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 68,2% din veniturile totale ale gospodariilor, mai informeaza
INS.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,2%), veniturile in natura (7,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati neagricole independente (1,8%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%).
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Totodata, cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%).
INS mentioneaza ca mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul IV 2021, in medie, 32,3% din consumul gospodariilor, observa Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<