Speta juridica
Orice incalcare a regulamentului intern poate fi sanctionata disciplinar numai cu realizarea in prealabil a unei cercetari.
In speta, salariata a furnizat informatii despre activitatea societatii catre revista Bilant, fara a primi mandat din partea conducerii. Ea a incalcat astfel dispozitiile regulamentului intern, care precizeaza persoanele autorizate sa asigure relatia cu presa. Salariata nu facea parte din aceasta categorie, si nici nu a putut face dovada existentei vreunui mandat din partea salariatilor nominalizati in regulamentul intern pentru a face declaratii in presa din partea societatii.
Instanta a apreciat ca, desi Codul muncii nu prevede obligativitatea cercetarii prealabile in cazul avertismentului, Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national pentru anii 2007 - 2010 dispune obligativitatea unei astfel de cercetari prealabil aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare, inclusiv a avertismentului.
Ca urmare, chiar daca angajatorul a decis aplicarea celei mai blande dintre sanctiunile disciplinare, neconsiderand ca a avut loc o incalcare grava a regulamentului intern, cercetarea prealabila era obligatorie pentru ca o atare sanctiune sa fie valabila.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
(C.A. Bucuresti, Sectia a VII-a civila, conflicte de munca si asigurari sociale, dec. civ. nr. 1892/R din 6 iunie 2008, publicata in L. Uta, F. Rotaru, S. Cristescu, Dreptul muncii,Raspunderea disciplinara. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, 2009, p. 272)