Fisa postului se comunica in scris, la cererea angajatului. Ce se intampla cu Regulamentul Intern si pontajul? Proiect

fisa postuluiproiect regulamentul internproiect eliminare pontaj
Fisa postului se comunica in scris, la cererea angajatului. Ce se intampla cu Regulamentul Intern si pontajul? Proiect
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Muncii va suferi noi modificari in urma unui proiect care schimba regulile pentru microintreprinderile cu pana la 9 salariati, in contextul in care in Romania exista la aceasta ora aproape 500.000 de astfel de microintreprinderi. 
 
Este vizata astfel modificarea dispozitiilor actuale in vederea debirocratizarii procedurilor subsecvente raporturilor de munca prin indepartarea obstacolelor care stau in calea microintreprinderilor de a se dezvolta si de a crea locuri de munca
 
“S-a constatat ca unele dispozitii prevazute de legislatia muncii referitoare la obligatii in sarcina angajatorului privind intocmirea fisei postului, regulamentului intern sau legate de evidenta timpului de munca incurajeaza cresterea birocratiei, precum si utilizarea unor resurse materiale si de timp importante ale angajatorilor, indeosebi celor definiti ca microintreprinderi, care potrivit legii au pana la 9 salariati”, mentioneaza proiectul amintit. Mai mult, in ce priveste pontajul, acesta se va stabili cu angajatii prin acord scris, astfel ca se mentine aceasta obligativitate. 
 
De asemenea, noul proiect propune modificarea art.17 alin.(4) in sensul ca pentru  salariatii microintreprinderilordefinite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, specificarea atributiilor postului sa se poata face verbal si nu prin incheierea fisei postului. Astfel, fisa postului va trebui comunicata in scris de catre angajator, la cererea in scris a salariatului. 
 
"Pentru asigurarea flexibilitatii relatiilor de munca, legea instituie dreptul salariatului de a solicita fisa postului in corelatie cu obligatia de comunicare a fisei care incumba angajatorului. Prin aceasta modificare se asigura ambele variante de comunicare a atributiilor din fisa de post, in speta comunicarea verbala si ceea scrisa.
 
De asemenea, proiectul de act normativ vizeaza posibilitatea acordata angajatorului cu pana la 9 salariati sa tina evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu acestia prin acord scris”, se arata in Nota de fundamentare. 
 
Iata noile propuneri care ar urma sa modifice Codul Muncii: 
Articol unic.Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Art.17 alin.(4)se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
,,(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia fisei postului pentru salariatii microintreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care specificarea atributiilor postului se poate face verbal.,,
 
 2. Dupa alin. (4) se introduce un alineat nou, alin. (41), cu urmatorul cuprins:
 
,,(41) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) la solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa-i comunice in scris fisa postului cu specificarea atributiilor postului.,,
 
3. Alineatul (2) al articolului 119 se modifica si va avea cu urmatorul cuprins:
 
,,(2) Pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si  salariatii microintreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintariisi dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.”
 
4. Articolul 241 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
,, Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintariisi dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.,,
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa postuluiproiect regulamentul internproiect eliminare pontaj

Data aparitiei: 27 Aprilie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fisa postului se comunica in scris, la cererea angajatului. Ce se intampla cu Regulamentul Intern si pontajul? Proiect Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]