Angajatorii ar putea plati mai mult la stat daca salariul minim brut va creste de la 2.300 lei cat e in prezent la 2.500 lei. De asemenea, creste si cuantumul datorat catre stat, astfel ca se majoreaza costurile generale cu angajatii.
Totodata, in perioada urmatoare, ar putea fi initiat un proiect pentru compensarea pierderilor suferite de IMM-uri prin cresterea preturilor la energie, a anuntat PSD, solicitand totodata si majorarea salariului minim pe fondul scaderii puterii de cumparare.
"Urmare a scaderii puterii de cumparare a romanilor, este absolut necesara cresterea imediata a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei. in contextul scaderii abrupte a puterii de cumparare a populatiei urmare a exploziei preturilor la toate produsele si serviciile, dar in special la utilitati, este absolut necesara cresterea imediata a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajatii care au persoane in intretinere", se arata in comunicatul emis de PSD.
In prezent, pentru un salariu minim de 2.300 de lei brut, angajatul primeste un salariu net de 1.386 lei, iar angajatorul plateste catre stat 2.352 lei. In cazul in care salariul minim se va majora la 2.500 lei brut, salariul net va creste la 1.497 lei, iar angajatorul va avea un cost salarial de 2.556 de lei.
In ce priveste proiectul de lege pentru sustinerea IMM-urilor prin compensarea pierderilor de venit generate de cresterea preturilor la utilitati, se doreste ca masura sa se faca astfel incat sumele rezultate din valorificarea ofertei sa poata fi redistribuite echitabil si catre salariati, iar cresterea salariului minim sa nu reprezinte o presiune suplimentara pe costurile companiilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<