Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a facut luna trecuta o precizare prin care amintea ca neimpozitarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2022, s-ar putea dovedi o masura buna pentru a pastra in tara forta de munca, incepand cu un sector precum HoReCa.
Saptamana aceasta, ministrul Finantelor, Dan Vilceanu, a precizat ca neimpozitarea salariului minim, chiar si pentru anumite categorii de contribuabili, reprezinta masura greu de aplicat in acest moment, si ca trebuie sa se tina cont de deficitul bugetar. Ministrul de finante a precizat ca nu poate exista doar o categorie de contribuabili neplatitori de taxe.
"E o masura pe care mi-e greu sa cred ca o putem aplica in acest moment. Vorbeam de consolidare fiscala, de acoperirea cheltuielilor, daca venim cu aceasta masura o sa avem o mare problema bugetara. (...) Mi-e greu sa cred ca odata ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect. Odata ce ai creat o categorie care nu plateste taxe, toate celelalte vor dori sa fie in aceeasi situatie. Sa vedem ce se va intampla, suntem cu ochii pe deficit, pe executia bugetara. In functia de ministru de finante sunt cel criticat in permanenta, pentru ca nu trebuie sa fiu mana larga", a declarat marti Dan Vilceanu, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
Majorarea salariului minim prin raportarea la cosul minim de consum ramane, in opinia ministrului Vilceanu, o discutie complicata tinand cont de modificarea constanta a preturilor.
"Exista o discutie privind raportarea salariului minim la cosul minim de consum. A fost si in Parlament. Este o discutie destul de complicata, complexa, pentru ca preturile se modifica constant si evident si valoarea cosului minim se modifica constant. Asta ar insemna o impredictibilitate in aplicarea acestei masuri. Cred ca salariul minim ar trebui sa ramana ca si acum stabilit prin acordul intre patronat si sindicate", a precizat ministrul Finantelor.
Intrebat de jurnalisti care este salariul minim net in Romania, ministrul de finante a declarat ca salariul minim este de 1.600 de lei.
"Salariul minim net in Romania este in jur de 1.600 de lei. Este 2.380 salariul minim brut deci nu are cum sa fie 1.300 lei", a spus ministrul Vilceanu, dupa ce jurnalistii, informeaza Agerpres, i-au atras atentia ca salariul minim net este 1.386 lei.
In ceea ce priveste o eventuala majorare a pensiilor, seful de la Finante a precizat ca autoritatile vor analiza in ce masura o astfel de crestere este posibila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<