In urma cu doua luni, ca urmare a cercetarii disciplinare, s-a sanctionat un angajat cu reducere salariala de 10% timp de 3 luni de zile. Administratorul doreste sa ii anuleze reducerea din cea de a treia luna. Este posibila aceasta procedura?
Raspunsul specialistului:
Activitatea in domeniul raspunderii disciplinare a salariatilor este reglementata de fiecare angajator prin Regulamentul intern sau printr-o procedura interna de lucru intocmite in concordanta cu prevederile art. 247-252 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul muncii prevede, la art 250, ca Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Prin urmare, stabilirea unei sanctiuni disciplinare se face pe baza unei cercetari temeinice si obiective, care analizeaza fapta savarsita de salariat luand in considerare fiecare dintre elementele mentionate mai sus.
Astfel, decizia de sanctionare pe care o ia angajatorul este fundamentata si corect proportionata in raport cu gravitatea faptei savarsite de salariat.
Codul muncii nu prevede posibilitatea ca angajatorul, odata ce a emis decizia de sanctionare disciplinara pe baza concluziilor cercetarii disciplinare prealabile, sa revina asupra acestei decizii si sa reduca cuantumul sau durata sanctiunii aplicate. Legea prevede doar posibilitatea ca salariatul sa poata contesta sanctiunea aplicata de angajator in fata instantei de judecata si doar aceasta hotaraste daca sanctiunea a fost corect stabilita si aplicata.
In opinia noastra, o asemenea conduita a angajatorului, ar ridica semne de intrebare asupra corectitudinii deciziei initiale de sanctionare si ar crea un precedent in sensul ca ar putea genera ideea ca disciplina la locul de munca poate fi incalcata, in conditiile in care angajatorul insusi modifica propriile decizii de sanctionare, care se prezuma ca au fost luate, in mod just si proportional cu gravitatea faptei, pe baza cercetarii disciplinare prealabile bine documentate.
Astfel, in lipsa unor reglementari legale in acest sens si avand in vedere cele mentionate mai sus, apreciem ca angajatorul nu poate renunta partial la aplicarea unei sanctiuni disciplinare care a fost stabilita cu respectarea prevederilor Codului muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<