Se poate anula partial o sanctiune disciplinara?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Octombrie 2020
23 Octombrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Anulare sanctiune disciplinararenuntarea partial sanctiuneabatere disciplinaracercetare disiciplinarasanctiuni disiciplinare
Se poate anula partial o sanctiune disciplinara?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In urma cu doua luni, ca urmare a cercetarii disciplinare, s-a sanctionat un angajat cu reducere salariala de 10% timp de 3 luni de zile. Administratorul doreste sa ii anuleze reducerea din cea de a treia luna. Este posibila aceasta procedura?
 
Raspunsul specialistului:
 
Activitatea in domeniul raspunderii disciplinare a salariatilor este reglementata de fiecare angajator prin Regulamentul intern sau printr-o procedura interna de lucru intocmite in concordanta cu prevederile art. 247-252 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Codul muncii prevede, la art 250, ca Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
 
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
 
Prin urmare, stabilirea unei sanctiuni disciplinare se face pe baza unei cercetari temeinice si obiective, care analizeaza fapta savarsita de salariat luand in considerare fiecare dintre elementele mentionate mai sus.
 
Astfel, decizia de sanctionare pe care o ia angajatorul este fundamentata si corect proportionata in raport cu gravitatea faptei savarsite de salariat.
 
Codul muncii nu prevede posibilitatea ca angajatorul, odata ce a emis decizia de sanctionare disciplinara pe baza concluziilor cercetarii disciplinare prealabile, sa revina asupra acestei decizii si sa reduca cuantumul sau durata sanctiunii aplicate. Legea prevede doar posibilitatea ca salariatul sa poata contesta sanctiunea aplicata de angajator in fata instantei de judecata si doar aceasta hotaraste daca sanctiunea a fost corect stabilita si aplicata.
 
In opinia noastra, o asemenea conduita a angajatorului, ar ridica semne de intrebare asupra corectitudinii deciziei initiale de sanctionare si ar crea un precedent in sensul ca ar putea genera ideea ca disciplina la locul de munca poate fi incalcata, in conditiile in care angajatorul insusi modifica propriile decizii de sanctionare, care se prezuma ca au fost luate, in mod just si proportional cu gravitatea faptei, pe baza cercetarii disciplinare prealabile bine documentate.
 
Astfel, in lipsa unor reglementari legale in acest sens si avand in vedere cele mentionate mai sus, apreciem ca angajatorul nu poate renunta partial la aplicarea unei sanctiuni disciplinare care a fost stabilita cu respectarea prevederilor Codului muncii.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]