Angajatii de la stat vor intra in somaj tehnic. Proiect in pregatire

somaj tehnic ougsomaj tehnic institutii publicesomaj tehnic functionari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Premierul Ludovic Orban a anuntat ca se pregateste o ordonanta de urgenta pentru intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat, cu precizarea ca ordonanta nu vizeaza si institutiile implicate in lupta impotriva coronavirusului.
 
"Deja masura este gandita si urmeaza sa fie implementata. Restul sunt chestiuni de detaliu si de modul in care va fi structurata OUG. Aceasta masura va fi valabila nu numai pt administratia centrala, ci si pentrui cea locala si pentru toate institutiile publice care nu sunt in subordinea guvernului, ci si a Parlamentului sau sunt autonome", a explicat premierul, citat de Mediafax. 

 
 
Acesta a precizat insa ca noile reglementari nu vor fi aplicate institutiilor implicate in lupta impotriva coronavirusului, printre care cele din Sanatate, MAI, zona militara, precum si din Ministerul Muncii, dar si care va fi procedura.
 
"Jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum sunt cei in somaj tehnic cu 75%".
 
Mecanismul propus va trebui sa asigure functionarea institutiilor publice si sa respecte si rigorile de a reduce posibilitatea de raspanduire a virusului.
 
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit cu o confirmare a proiectului aflat in lucru pentru institutiile publice. 
In ce priveste masurile din proiectul normativ, conform explicatiilor oferite de ministrul Violeta Alexandru pe contul sau de socializare, se are in vedere stabilirea unui raport corect intre volumul de munca si remuneratie. De asemenea, se va reglementa somajul tehnic in institutiile publice:
 
“In fata acestei realitati, am pregatit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizarii unui sistem de lucru in institutii, autoritati, companii publice, regii cu capital de stat care sa le asigure functionalitatea pe durata starii de urgenta dar care sa tina cont si de dorinta evidenta a multor angajati de a ramane la domiciliu si, binenteles, de necesitatea asigurarii unui raport just intre munca si plata. “Somaj tehnic” in institutiile publice, o decizie care asigura posibilitatea tuturor angajatilor de a ramane acasa in aceasta perioada, prin rotatie, intr-un numar egal de zile dintr-o luna, cu 75% din salariul de baza”.
 
Ministrul a atras atentia asupra faptului ca a remarcat dorinta angajatilor de a lucra in continuare de acasa:
 
"Trecem printr-o perioada in care multe lucruri s-au schimbat. Intr-o buna parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le vad zilnic despre contractele suspendate sau incetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinta de a se ramane acasa. Este si o perioada in care autoritatile competente insista, spre binele nostru, sa se ia in continuare toate masurile de preventie".
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic ougsomaj tehnic institutii publicesomaj tehnic functionari

Data aparitiei: 09 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatii de la stat vor intra in somaj tehnic. Proiect in pregatire Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]