Un proiect care urmeaza sa ajunga la Senat propune acordarea de tichete trusou pentru nou-nascuti incepand din 2020 si tichete junior pentru educatia copiilor.
Propunerea legislativa modifica si completeaza astfel Legea nr.165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare. Odata proiectul aprobat, biletele de valoare care pot fi acordate sunt:
tichete de masa, tichete cadou, tichete trusou, tichete de cresa, tichete culturale, tichete junior si vouchere de vacanta, avand astfel in plus doua tipuri de tichete (trusou si junior).
In anii trecuti au existat cinci initiative legislative similare si care vizau acordarea de tichete trusou pentru nou-nascuti, toate respinse de Senat.
De tichetele trusou beneficiaza salariatii o singura data, ori la momentul externarii din spital sau maternitate ori la eliberarea certificatului de nastere in cazul copilului firesc sau adoptat. Aces tichet va avea o valoare nominala de 50 lei, dar nu mai mare de 250 lei.
De tichetul junior pot beneficia angajatii si cu acest tichet pot achita contravaloarea bunurilor, serviciilor educationale sau taberelor. Valoarea unui tichet nu poate depasi suma de 250 lei pentru un tichet lunar, respectiv suma de 700 lei pentru tichete ocazionale.
TICHETE TRUSOU 2020
Tichetul trusou este biletul de valoare care se acorda o singura data, la momentul externarii din spital/maternitate sau impreuna cu eliberarea certificatuui de nastere dupa caz, a copilului firesc sau adoptat al salariatilor.
Tichetul trusou reprezinta un ajutor propriu-zis care poate fi utilizat numai pentru achitarea produselor de ingrijire si/sau lenjerie de prima necesitate pentru ingrijirea nou-nascutului cum ar fi:
a) saltea pentru infasat, paturica, sac de dormit, prosop
b) caciulita, manusi, sosete, costum cu capison, salopeta tricotata, body-uri, pantalonasi;
c) forfecuta, perie, termometru, aspirator nazal
d) crema, sampon, gel de corp, ulei de corp
e) aleze, scutece, biberoane, suzete, lapte praf
Tichetul trusou se acorda, la cerere, unuia dintre parinti, tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetului trusou nu poate depasi suma de 1500 lei pentru fiecare copil din categoriile de mai sus.
Valorea nominala a unui tichet de trusou este de 50 lei sau un multiplu de 50, dar nu mai mare de 250 lei.
Valorea tichetului trusouse cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata.
TICHETE JUNIOR 2020
Tichetele junior sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii serviciilor educationale, bunurilor respectiv a taberelor, pentru copiii firesti sau adoptivi aflati in intretinerea titularilor.
Bunurile si serviciile educationale, respectiv taberele pot fi:
a) manuale scolare si rechizite scolare
b) servicii de invatamant in domeniul cultural potrivit codului CAEN 8552
C) servicii prestate de alte forme de invatamant potrivit codului CAEN 8559
d) tabere tematice si recreative
CAEN 9329 Alte activitati recreative si distractive
CAEM 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri si tabete
CAEN 8551 Invatamant in domeniul sportiv si recreational
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor junior nu poate depasi suma de 250 lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 700 lei pentru cele acordate ocazional.
Valorea nominala a unui tichet junior este de 50 lei sau un multiplu de 50, dar nu mai mare de 250 lei.
Proiectul integral poate fi consultat
aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<