Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ care propunea majorarea cuantumului pentru tichetele de masa de la 15,18 lei la 20 lei. Masura se va aplica incepand cu 1 martie 2020.
Masura a fost sustinuta de iniatorii proiectului si prin prisma faptului ca Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste valoarea tichetelor de masa. Cuantumul actual de 15,18 lei nu acopera cheltuielile necesare cu masa pentru angajatii care beneficiaza de aceste tichete, sustin initiatorii proiectului.
Tichetele acordate lunar angajatilor pot fi utilizate numai pentru achizitionarea alimentelor sau la achitarea unei mese (in cantina, restaurant etc., in locatiile care accepta
tichete de masa sau cardurile prin care se pot alimenta aceste tichete). Tichetele de masa sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Numarul tichetelor de masa acordate angajatilor este egal cu numarul de zile lucrate de acestia intr-o luna de zile. Tichetele pot fi acordate de orice angajator, persoane fizice sau juridice personalului angajat in baza unui contract individual de munca, inclusiv in cazul contractelor partiale de munca.
Toate grupurile parlamentare au sustinut masura de majorare a valorii unui tichet de masa, iar in proiect se precizeaza ca valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei.
In opinia initiatorilor acestei propuneri legislative, costurile unei mese nu pot fi acoperite cu 15,8 lei astfel ca o majorare a tichetelor de masa era mai mult decat necesara, fiind un real sprijin pentru toti angajatii din Romania:
"Valoarea actuala a unui tichet de masa de 15,18 lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 de lei".
In ce priveste tichetele de masa, angajatii si angajatorii sunt scutiti de plata contributiilor sociale obligatorii si plateste doar impozitul pe salariu de 10 %, in conformitate cu Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Un proiect care nu a fost aprobat inca propune acordarea de tichete trusou pentru nou-nascuti incepand din 2020 si tichete junior pentru educatia copiilor
Propunere legislativa modifica si completeaza astfel Legea nr.165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare. Odata proiectul aprobat, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete trusou, tichete de cresa, tichete culturale, tichete junior si vouchere de vacanta, avand astfel in plus doua tipuri de tichete (trusou si junior). Puteti citi mai multe despre acest subiect
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<