Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Tichetele de masa au fost majorate la 20 lei. Masura se aplica de la 1 Martie 2020

tichete de masa 2020tichete trusou 2020tichete de masa 20 lei
Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ care propunea majorarea cuantumului pentru tichetele de masa de la 15,18 lei la 20 lei. Masura se va aplica incepand cu 1 martie 2020.
 
Masura a fost sustinuta de iniatorii proiectului si prin prisma faptului ca Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste valoarea tichetelor de masa. Cuantumul actual de 15,18 lei nu acopera cheltuielile necesare cu masa pentru angajatii care beneficiaza de aceste tichete, sustin initiatorii proiectului. 
 
Tichetele acordate lunar angajatilor pot fi utilizate numai pentru achizitionarea alimentelor sau la achitarea unei mese (in cantina, restaurant etc., in locatiile care accepta tichete de masa sau cardurile prin care se pot alimenta aceste tichete). Tichetele de masa sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.  
 
Numarul tichetelor de masa acordate angajatilor este egal cu numarul de zile lucrate de acestia intr-o luna de zile. Tichetele pot fi acordate de orice angajator, persoane fizice sau juridice personalului angajat in baza unui contract individual de munca, inclusiv in cazul contractelor partiale de munca. 
 
Toate grupurile parlamentare au sustinut masura de majorare a valorii unui tichet de masa, iar in proiect se precizeaza ca valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei. 
 
In opinia initiatorilor acestei propuneri legislative, costurile unei mese nu pot fi acoperite cu 15,8 lei astfel ca o majorare a tichetelor de masa era mai mult decat necesara, fiind un real sprijin pentru toti angajatii din Romania:
 
"Valoarea actuala a unui tichet de masa de 15,18 lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 de lei". 
 
In ce priveste tichetele de masa, angajatii si angajatorii sunt scutiti de plata contributiilor sociale obligatorii si plateste doar impozitul pe salariu de 10 %, in conformitate cu Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Un proiect care nu a fost aprobat inca propune acordarea de tichete trusou pentru nou-nascuti incepand din 2020 si tichete junior pentru educatia copiilor
 
Propunere legislativa modifica si completeaza astfel Legea nr.165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare. Odata proiectul aprobat, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete trusou, tichete de cresa, tichete culturale, tichete junior si vouchere de vacanta, avand astfel in plus doua tipuri de tichete (trusou si junior). Puteti citi mai multe despre acest subiect AICI.
 


 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masa 2020tichete trusou 2020tichete de masa 20 lei

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 20 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Tichetele de masa au fost majorate la 20 lei. Masura se aplica de la 1 Martie 2020 Nota: 3.95 din 5 - 10 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Declansarea procedurilor de negociere a CCMIntrebare: Avem un contract colectiv de munca care expira pe data de 30.03.2020. In cazul in care incepem negocierea noului contract colectiv de munca pe data de 24 februarie 2020 este vreo problema? Conform legii dialogului social negocierea trebuie sa inceapa cu minim 45 zile calendaristice inainte de expirarea contractului de munca iar noi nu respectam acest termen. Practic de cand incepe data negocierii? De la prima intalnire dintre reprezentantii salariatilor si conducere sau din momentul in care am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu medical. Conditia stagiului de cotizareIntrebare: Avem un salariat angajat din 02.09.2019. S-a imbolnavit si ne-a adus concediu mediucai aferent lunii ianuarie. Cum calculam concediul medical avand in vedere ca a lucrat doar cinci luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CONTRACTELE Part Time - modificari majore in 2020. Model de Contract + Calcul contributii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

Aflati totul despre modificarile din contractele part-time
in 2020!

Descarcati gratuit Raportul Special
"CONTRACTELE Part Time - modificari majore in 2020. Model de Contract + Calcul contributii"
CONTRACTELE Part Time - modificari majore in 2020. Model de Contract + Calcul contributii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 

 
 
 



 
Aflati totul despre modificarile din contractele part-time in 2020!
Descarcati gratuit Raportul Special

"CONTRACTELE Part Time - modificari majore in 2020. Model de Contract + Calcul contributii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]