Pe perioada concediului, salariatul nu munceste si, in consecinta, nu beneficiaza de salariu. El este insa – in cazul celor mai multe dintre concedii – indemnizat, fie din fondul de salarii ale angajatorului, fie din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, respectiv bugetul de stat.
Asadar, concediul reprezinta un interval de timp in care salariatul, desi se afla in executarea contractului individual de munca, nu presteaza activitatea la care s-a obligat prin acest contract.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
Ce schimbari majore au adus OUG 8 si OUG 81/2018? Care sunt implicatiile? Va oferim un ghid cu informatii complete si 100% actuale despre toate cele 14 tipuri de concedii prevazute in Codul muncii,
detalii AICI >>>
"Va rog sa mi spuneti, pe adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni inainte de incetarea raporturilor de munca, pe care o eliberam cand pleaca angajatul la un nou loc de munca ce venit se trece? cel brut? cel net? sau venitul baza de calcul?"
Va reamintim ca adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni se elibereaza pentru stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii.
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
ATENTIE!
Astfel, in adeverinta trebuie mentionate veniturile brute lunare din ultimele 6 luni anterioare incetarii contractului individual de munca asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie pentru munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<