Pe perioada concediului, salariatul nu munceste si, in consecinta, nu beneficiaza de salariu. El este insa – in cazul celor mai multe dintre concedii – indemnizat, fie din fondul de salarii ale angajatorului, fie din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, respectiv bugetul de stat.
Asadar, concediul reprezinta un interval de timp in care salariatul, desi se afla in executarea contractului individual de munca, nu presteaza activitatea la care s-a obligat prin acest contract.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
Ce schimbari majore au adus OUG 8 si OUG 81/2018? Care sunt implicatiile? Va oferim un ghid cu informatii complete si 100% actuale despre toate cele 14 tipuri de concedii prevazute in Codul muncii,
detalii AICI >>>
"Va rog sa mi spuneti, pe adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni inainte de incetarea raporturilor de munca, pe care o eliberam cand pleaca angajatul la un nou loc de munca ce venit se trece? cel brut? cel net? sau venitul baza de calcul?"
Va reamintim ca adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni se elibereaza pentru stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii.
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
ATENTIE!
Astfel, in adeverinta trebuie mentionate veniturile brute lunare din ultimele 6 luni anterioare incetarii contractului individual de munca asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie pentru munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata salariului in acord. Normarea muncii. Munca suplimentaraIntrebare: Suntem o societate de productie, si dorim sa trecem la plata salariului in acord pentru salariatii din departamentul de productie. Se poate stabili acest tip de plata doar pentru un singur departament, sau trebuie pentru toate departamentele ce apartin productiei? Va rog sa ne spuneti cine ar trebui sa stabileasca pretul pentru fiecare unitate de produs? Si cine ar trebui sa efectueze normarea? De asemenea in cazul in care salariatul nu reuseste sa efectueze norma stabilita, si ramane peste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitatea desemnarii unui lucrator cu atributii SSMIntrebare: Suntem o companie din domeniul de activitate pizzerie-restaurant cu livrare la domiciliu si peste 100 angajati. Serviciul de SSM este externalizat, avem implementat si HACCP. Persoana care avea cursul de inspector SSM si care se ocupa si de HACCP va pleca din firma. In acesta situatie trebuie sa avem o alta persoana din firma care sa aiba cursul de inspector SSM chiar daca serviciul de SSM este externalizat? Dar cu privire la HACCP?Trebuie un consultant extern? Ne-ar interesa pe aceasta speta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<