Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orbán, a anuntat ca va disponibiliza in 2011 pana la 30.000 de lucratori din sectorul bugetar, informeaza Bloomberg.
Masura reprezinta inca un efort din partea statului pentru a-si reduce deficitul bugetar la 2,94% din Produsul Intern Brut in 2011. Cu toate ca tinta de deficit pentru pentru anul viitor asumata de Budapesta si agreata de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International este de 3% din PIB, guvernantii maghiari sunt mai ambitiosi.
Astfel, guvernantii vor pentru anul viitor o reducere de peste 0,8 puncte procentuale, estimarile privind deficitul bugetar din acest an fiind de 3,8% din PIB.
Oficialii maghiari sunt increzatori ca Ungaria va atinge aceste tinte, anticipand si o diminuare a datoriei publice, dupa ce, saptamana trecuta, Orbán a suspendat toate virarile catre fondurile private de pensii pentru 14 luni. Amplu criticata de UE si FMI, masura va intra in vigoare de astazi, insa institutiile internationale au repetat in mai multe randuri ca ea este numai o modalitate temporara de a aduce bani la buget.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In octombrie 2008, Ungaria a incheiat un acord de finantare cu UE, FMI si Banca Mondiala, de la care a imprumutat 20 de miliarde de euro, fiind primul stat din UE care a apelat la un astfel de imprumut, urmata de Letonia si de Romania.
Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei maghiar, a spus ca „o rata a cresterii economice de 3% este ambitioasa, dar realizabila, iar acest buget ne va ajuta sa ne repunem pe picioare".