Fisa de aptitudine. Perioada de pastrare a acesteia de catre angajator?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Decembrie 2018
24 Decembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
fisa de aptitudinepastrare fisa de aptitudineHG 355/2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fisa de aptitudine reprezinta centralizarea informatiilor care probeaza aptitudinea in munca.

Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care s-a solicitat examenul medical.

Angajatorii au obligatia legala de a angaja doar lucratori apti pentru realizarea optima a sarcinilor de lucru. Vor fi angajate numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.


"Care este termenul de pastrare a fisei de aptitudine medicala emisa la angajare? Deoarece in fiecare an se elibereaza cate o fisa de aptitudine, inseamna fisa veche nu mai este valabila la data emiterii celei noi."


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare nu contine o prevedere expresa prin care sa stabileasca termenul de pastrare a fisei de aptitudine emisa la angajare.

Din prevederile legale, putem doar sa determinam perioada de valabilitate a unei fise de aptitudine, si anume maxim 12 luni, avand in vedere obligativitatea efectuarii anuale a examenului medical periodic.

Insa prevederea de la art. 38 din HG 355/2007 stabileste o obligatie generala a angajatorului de a pastra fisele de aptitudine.

In aceste conditii, si avand in vedere ca fisa de aptitudini poate genera efecte pentru angajator si salariat (necesitatea adaptarii locului de munca sau indrumarea persoanei catre alte locuri de munca), apreciem ca fisele de aptitudine medicala emise ar trebui pastrate cel putin pe perioada in care salariatul are raporturi de munca cu angajatorul.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]