De asemenea, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10, conform Institutului National de Statistica (INS).
Pensia medie lunara a fost de 1.069 lei, mai mare cu 12,8% fata de anul precedent.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.026 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 53,3% in anul precedent).
Pensia medie lunara si categoriile de pensii
Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti si Ilfov, la 17 la 10 in judetul Teleorman, 16 la 10 in judetul Giurgiu si 15 la 10 in judetul Vaslui.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (825 lei in judetul Botosani, 827 lei in judetul Giurgiu, 850 lei in judetul Vrancea fata de 1304 lei in Municipiul Bucuresti, 1282 lei in judetul Hunedoara, 1226 lei in judetul Brasov).
Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,5% in totalul celor de asigurari sociale.
Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (76,0%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial- au reprezentat 1,9%.
Reducerea contributiilor la pensie va afecta generatia tanara. Aceasta va avea pensii cu pana la 20% mai mici?
Reducerea contributiilor la pensie va afecta actuala generatie si investitiile in economie, in pofida faptului ca in 2018 nu s-a schimbat arhitectura sistemului, inca.
Comisia Europeana critica reducerea contributiei catre Pilonul II, sustinand ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei".
Sursa: INS