Legislatia muncii ii permite angajatorului sa isi apere anumite drepturi. Dar stiti exact ce trebuie sa faceti pentru a beneficia de avantajele pe care vi le ofera legea?
Ei bine, una dintre solutii, care este si cea mai la indemana, este chiar Regulamentul Intern. Cu totii stim ca se poate ajunge si la situatii neplacute, cum ar litigiile de munca. Si intr-o situatie de acest gen ajunsa in instanta, primul document care vi se cere este Regulamentul Intern.
In acest caz, el are rolul unui act normativ, asa ca este esential sa fie pus la punct asa cum trebuie.
Nu asteptati sa ajungeti intr-o situatie grea pentru a-i acorda atentia cuvenita. Intocmiti acum Regulamentul Intern care va apara cel mai bine! (
...detalii aici >>)
Ce ar trebui sa contina Regulamentul Intern
Conform celor mai recente reglementari ale Codului Muncii, iata de ce anume trebuie sa tii cont:
- reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii
- reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii
- procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor
- reguli concrete privind disciplina muncii in unitate
- abateri disciplinare si sanctiuni aplicabile
- reguli referitoare la procedura disciplinara
- modalitati de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice
Dar nu este vorba doar despre procese, ci ar trebui sa tineti cont ca lipsa acestora intra sub incidenta legii si se pedepseste conform Codului muncii cu amenzi de pana la: 10.000 lei! Cu un regulament facut in interesul in interesul dvs. veti fi intotdeauna acoperit in fata salariatilor, a ITM-ului sau a instantelor judecatoresti.
Mai mult decat atat, Regulamentul Intern este documentul prin care puteti instaura in firma climatul de munca, performanta si disciplina pe care le doriti si de care este nevoie pentru ca totul sa functioneze asa cum trebuie.
Cea mai simpla cale catre un Regulament Intern perfect
El raspunde cererilor celor care deja l-au achizitionat si au simtit nevoia unor precizari suplimentare privind aspectul Regulamentelor Interioare destinate unor anumite activitati. Informatia prezentata pe CD pune in discutie specificitatea fiecarui domeniu de activitate sugerand aspecte de care dvs. ar trebui sa tineti cont pentru a fi intotdeauna perfect acoperit.
CD-ul 37 de modele de Regulament Intern va ofera posibilitatea de a alege ce se potriveste cel mai bine activitatii pe care o desfasurati, fie ca este vorba despre comert, turism, productie, constructii, prestari servicii, domeniul sanatatii etc. Iar tot ce va ramane de facut este sa il personalizati!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<