Va reamintim ca, potrivit art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
"Prin contractul colectiv de munca, avem prevazut ajutoare financiare acordate salariatilor pentru boli grave si incurabile. In acest sens va rog sa ne sfatuiti ce pasi ar trebui urmati atunci cand un salariat solicita acest ajutor: constituire comisie, din ce fond si in ce limita putem acorda aceste ajutoare, etc."
Raspunsul specialistului:
Astfel cum puteti observa ajutoarele pentru boli grave si incurabile sunt venituri neimpozabile astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Legea nu reglementeaza conditiile in care se acorda ajutoarele pentru boli grave si incurabile ci asa cum se prevede in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal mai sus citat, aceste ajutoare se reglementeaza in contractul de munca sau in regulamentul intern.
In situatia expusa, ajutoarele se acorda in baza contractului colectiv ceea ce inseamna ca tot contractul colectiv de munca trebuie sa prevada in ce limita se acorda si orice alta conditie cum ar fi daca se constituie comisie, etc.
Noi nu va putem spune in ce limita sau alte conditii in care se acorda ajutoarele pentru boli grave si incurabile intrucat nu sunt prevazute de lege aceste conditii. Singura conditie prevazuta de Codul fiscal este aceea ca ajutoarele sa se acorde asa cum este prevazut de contractul de munca sau regulamentul intern.
Rezulta ca, cu ocazia unui control organul fiscal va verifica daca ajutorul pentru boli grave si incurabile a fost acordat conform contractului de munca sau regulamentului intern.
Fondul ar trebuie sa fie cel de cheltuieli sociale intrucat ajutorul pentru boli grave si incurabile este o cheltuiala sociala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Baza de calcul indemnizatie de maternitate. Salariata absolventa a unei facultatiIntrebare: Salariata in cauza tocmai mi-a trimis o copie dupa adeverinta care atesta ca in perioada 2019-2023 a urmat cursurile cu freventa a unei facultati, cu promovarea de examen de diploma in iulie 2023. In acest caz, salariata poate beneficia de concediu de maternitate platit? si daca da, care va fi baza de calcul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Student. Contract de internship. Conditii durata activitate si remunerare. Tratament fiscalIntrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student (care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri). Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<