Cand poate un functionar public sa refuze indeplinirea dispozitiilor primite de la superiorul ierarhic

functionar publicrefuz sarcini de muncaconflict de interese
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inca de la inceput, este indicat sa lamurim un aspect legat de refuzul de a indeplini anumite sarcini, de catre functionarul public.

In acest sens, specificam ca functionarul public are dreptul sa refuze, in scris si motivat, indeplinirea dispozitiilor primite de la superiorul ierarhic, daca le considera ilegale.


Dar ce se petrece cand un functionar public refuza sa execute anumite sarcini din alte motive, care nu tin de legalitate?

De exemplu, un superior se poate intalni cu urmatoarea situatie: "Poate refuza un functionar public (din cadrul unei primarii) sa faca parte din comisia de executare silita privind executarea creantelor bugetare daca el este incadrat la Compartimentul Taxe si Impozite Locale? (are prevazut in fisa postului: "aplica prevederile legislative in vigoare privind executarea creantelor bugetare, cu toata metodologia de executare silita")"

Daca cel care a emis dispozitia o formuleaza in scris, functionarul public este obligat sa o execute, cu exceptia cazului in care aceasta este vadit ilegala. In acest context, functionarul public are datoria de a aduce la cunostinta superiorului care a emis dispozitia o astfel de situatie.

Deci, functionarul public poate refuza indeplinirea unei sarcini de serviciu doar cand aceasta este ilegala, refuzul fiind necesar sa se motiveze, de asemenea, in scris.


In ce conditii mai poate functionarul public sa refuze anumite sarcini


Daca functionarul public se afla in situatii de incompatibilitate sau de conflict de interese, conform Legii nr.188/1999 si ale art 94 si urm. si ale art.79 si urm. din Legea nr.161/2003, acesta poate si in acest caz sa refuza sa faca parte din anumite comisii.

Conflictul de interese se refera la situatia in care persoana ce exercita o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea obiectiva a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative.

Citeste mai multe despre acest subiect pe PortalInstitutiiPublice



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
functionar publicrefuz sarcini de muncaconflict de interese

Data aparitiei: 31 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cand poate un functionar public sa refuze indeplinirea dispozitiilor primite de la superiorul ierarhic Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]