Perioada de asigurare pentru somaj realizata in oricare alt stat membru este certificata pe baza formularului E 301 emis de institutia competenta in materie de somaj a statului membru in care lucratorul in cauza si-a exercitat activitatea profesionala precedenta.
Formularul E 301 este prezentat agentiei teritoriale de catre lucratorul migrant care solicita indemnizatia de somaj.
Daca lucratorul migrant nu prezinta formularul E 301, agentia teritoriala solicita formularul institutiei competente in materie de somaj a statului membru in care lucratorul migrant si-a exercitat activitatea profesionala precedenta. In aceasta situatie, solicitarea de somaj lucratorului migrant se solutioneaza la primirea formularului E 301 din partea institutiei competente in materie de somaj a statului membru respectiv.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
Solicitarea formularului E 301 pentru somaj se face de catre agentia teritoriala sau prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in calitate de organism de legatura.
(Ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 57 din 11 februarie 2008 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii si ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 574 din 21 martie 1972 care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, in domeniul prestatiilor de somaj, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 136 din 21 februarie 2008)