Munca suplimentara

munca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 20 februarie - cons. jur. Marcel Vasile

Ma bucuram ca Nokia a ales sa vina in Romania, ca Ford ii urmeaza exemplul, ca se vorbeste in soapta despre Mercedes. Am citit astazi o stire, care coroborata cu „istoricul” pe care il au Nokia in Germania sau Mercedes in China, m-a determinat sa devin mai retinut.

Ce spunea stirea? Nokia a cerut Guvernului Roman sa modifice prevederile din Codul muncii care limiteaza numarul de ore suplimentare. In masura in care spusele domnului Hossu sunt adevarate, consider ca cererea Nokia este cel putin exagerata. In nicio tara din U.E. nu se lucreaza mai mult decat in Romania. Poate ca se lucreaza mai eficient, momentan. Am certitudinea ca romanii care vor lucra pentru Nokia vor fi la fel de productivi ca si finlandezii care lucreaza pentru aceasta companie. Cu o singura conditie: sa dispuna de aceeasi tehnologie.

Deocamdata, prevederile din Codul muncii roman stabilesc ca „durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare”. Salariatii romani beneficiaza de un repaus saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Nerespectarea dispozitiilor legale cu privire la munca suplimentara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Neacordarea repausului saptamanal il poate costa pe angajator tot intre 1.500 lei si 3.000 de lei.

Mai mult, in cazul savarsirii repetate de catre angajatori a unor abateri grave de la prevederile legislatiei muncii sau de la normele de securitate si sanatate in munca, inspectorii de munca pot cere radierea persoanei juridice din registrul comertului. (art. 24 din Legea 108/1999, modificata si completata).


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca suplimentara

Data aparitiei: 20 Februarie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca suplimentara Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]