Editorial, 20 februarie - cons. jur. Marcel Vasile
Ma bucuram ca Nokia a ales sa vina in Romania, ca Ford ii urmeaza exemplul, ca se vorbeste in soapta despre Mercedes. Am citit astazi o stire, care coroborata cu „istoricul” pe care il au Nokia in Germania sau Mercedes in China, m-a determinat sa devin mai retinut.
Ce spunea stirea? Nokia a cerut Guvernului Roman sa modifice prevederile din Codul muncii care limiteaza numarul de ore suplimentare. In masura in care spusele domnului Hossu sunt adevarate, consider ca cererea Nokia este cel putin exagerata. In nicio tara din U.E. nu se lucreaza mai mult decat in Romania. Poate ca se lucreaza mai eficient, momentan. Am certitudinea ca romanii care vor lucra pentru Nokia vor fi la fel de productivi ca si finlandezii care lucreaza pentru aceasta companie. Cu o singura conditie: sa dispuna de aceeasi tehnologie.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Deocamdata, prevederile din Codul muncii roman stabilesc ca „durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare”. Salariatii romani beneficiaza de un repaus saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Nerespectarea dispozitiilor legale cu privire la munca suplimentara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Neacordarea repausului saptamanal il poate costa pe angajator tot intre 1.500 lei si 3.000 de lei.
Mai mult, in cazul savarsirii repetate de catre angajatori a unor abateri grave de la prevederile legislatiei muncii sau de la normele de securitate si sanatate in munca, inspectorii de munca pot cere radierea persoanei juridice din registrul comertului. (art. 24 din Legea 108/1999, modificata si completata).