Decizia de suspendare CIM pentru cresterea copilului este un document esential prin care se formalizeaza intreruperea temporara a activitatii unui angajat in vederea ingrijirii copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, conform legislatiei din Romania.
Acest document trebuie intocmit de angajator la cererea angajatului, pe baza solicitarii scrise. Va prezentam in acest articol un model de decizie incetare CIM pentru crestere copil si va oferim cateva detalii esentiale cu privire la acest document.
Cand se suspenda contractul de munca pentru crestere copil
Conform legii, contractul de munca se suspenda pe perioada concediului de cresterea copilului, la cererea salariatului.
Pe perioada suspendarii CIM, angajatul nu primeste salariu de la angajator, insa are toate celelalte drepturi si obligatii prevazute prin legi speciale, contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca sau prin regulamente interne.
De asemenea, angajatul beneficiaza de protectie sociala si de indemnizatie de crestere a copilului, iar la finalul perioadei de concediu, are dreptul sa revina pe postul pe care l-a ocupat anterior.
Durata suspendarii CIM pentru crestere copil
Perioada de concediu si suspendare CIM pentru cresterea copilului este de pana la 2 ani pentru un copil sanatos si pana la 3 ani pentru un copil cu dizabilitati, conform legislatiei muncii.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Suspendarea contractului de munca va fi inregistrata in ReviSal cel tarziu in ziua anterioara primei zile de concediu pentru cresterea copilului. Datele specificate in ReviSal includ:
- perioada suspendarii
- cauzele de suspendare
- data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Model decizie suspendare contract de munca crestere copil
Va prezentam mai jos modelul de decizie suspendare contract de munca pentru cresterea copilului.
Puteti descarca documentul si in format PDF AICI »»
Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Lucrarea va ofera modele pentru documentele de baza – contracte de munca, fise de post, fise de instruire SSM, decizii de iesire la pensie, etc. – dar si alte documente intocmite ca la carte si actualizate conform ultimelor modificari ale Codului muncii.Comanda ACUM Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege>>>
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
DECIZIE DE SUSPENDARE A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI
DECIZIA Nr. ....................
Data ..........................
Administratorul ^1 SC ......................................................................................dl/d-na..............................................................................;
Avand in vedere cererea inregistrata sub nr...................din data.................... prin care dl/dna .........................................................avand functia de ............................. solicita concediu pentru ..................................................................................................., certificatul de nastere al copilului ............................................ precum si adeverinta nr. ................./........................ eliberata de angajatorul sotului/sotiei
In baza prevederilor O.U.G. nr. 111/2010 si art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii;
In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii,
DECIDE:
Art. 1. – Incepand cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .......................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Art. 2. – Suspendarea este dispusa pe o perioada de .... ani ^2 .
Art. 3. – Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 45 de zile, la Tribunalul …...^3.
Art. 4. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR ^4,
…………………………………………….
L.S.
Note:
^1 Reprezentantul legal al autoritatii contractante sau alta persoana competenta sa emita decizii.
^2 Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
^3 Tribunalul in circumscriptia caruia domiciliaza salariatul/salariata. De exemplu, Tribunalul Municipiului Bucuresti – Sectia a VIII-a Litigii de munca si asigurari sociale pentru un salariat cu domiciliul in Bucuresti.
^4 Potrivit regulilor specifice angajatorului. De exemplu: Director General, Director Economic, precum si Sef Resurse Umane si aviz juridic.