In ultimele zile am primit foarte multe intrebari legate de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2011-2014. Informatiile din media au fost ca el s-a semnat si va fi aplicat ( Integral: Contractul Colectiv de Munca 2011-2014, Citeste-l Aici ). Insa, asa cum stiti, a fost denuntat de una dintre parti ( ACPR denunta contractul colectiv de munca la nivel national ).
In acest context exista si o adresa oficiala de la Min Muncii, semnata Secretar de Stat Valeriu Mocanu (nr. 3238 din 23 decembrie) in care se precizeaza ca "...va mentionam ca acest contract nu poate fi inregistrat fara semnarea de catre toti partenerii sociali, intrucat nu intruneste conditiile..."
Pentru lamuriri ne-am adresat Ministerului Muncii, pentru a clarifica aceasta problema, prin cateva intrebari:
1. In acest moment se aplica CCMUN 2007-2010 sau CCMUN 2011-2014? Primul a fost denuntat iar al doilea nu a fost publicat..
2. Ce coeficienti de ierarhizare se aplica de catre spersonalul specializat din departamentele salarizare, tinand cont de dilema de mai sus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
3. Din informatiile existente in acest moment ne puteti spune daca CCMUN 2011-2014 va fi publicat in Monitorul Oficial pana pe 31 ianuarie 2011?
Raspunsul Ministerului Muncii a fost acesta:
“Referitor la solicitarea dumneavoastra va comunicam urmatoarele:
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2011 – 2014 nu a fost inregistrat, iar Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National inregistrat pe anii 2007 – 2010 este expirat deoarece a fost denuntat.
Ministerului Muncii a concluzionat ca in prezent nu exista un Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National. Se aplica HG 1193/2010 privind salariul de baza minim brut pe tara garantat de 670 lei.
Cu respect,
Director Serghei Mesaros
Cititi aici raspunsul primit de la Ministerul Muncii
Gabriela Dita, consultantul pe probleme de legislatia muncii al Rentrop&Straton, ne-a explicat ce se intampla in aceasta situatie, mai ales referitor la salariu minim. "In prezent se aplica contractul colectiv la nivel de unitate, daca exista. In cazul in care salariul negociat in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, respectiv de ramura, este mai mic de 670 lei, atunci se aplica dispozitiile HG nr. 1193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (Potrivit art. 2 din HG nr. 1193/2010 incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora.)".
Exista insa si o situatie aparte: cazul societatile care au pana in 21 de salariati si care nu au obligatia negocierii contractului colectiv. Lor le sunt aplicabile dispozitiile CCMUN (adica Contractului Colectiv Unic la Nivel National). Care CCMUN, insa, deocamdata nu exista.
Cand se va rezolva aceasta dilema legislativa este greu de spus. Deocamdata sunt negocieri intre partile implicate si Guvern referitoare la Codul Muncii si exista speranta ca in aceste discutii sa se lamureasca si problema Contractului Colectiv de Munca.