A fost infiintata Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporaralocuri de muncamunca temporara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cele mai mari sapte companii care activeaza pe piata serviciilor de resurse umane au infiintat Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT),  organizatie non-profit, care are ca principal obiectiv  flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, sprijinind includerea in legislatia muncii a prevederilor europene care reglementeaza domeniul muncii temporare.

Conform informatiilor publice disponibile pentru anul 2009, piata serviciilor de munca temporara din Romania poate fi estimata la peste 500 de milioane RON si peste 12.000 de angajati. Cu doar 1% din contractele de munca incheiate pe perioada determinata, Romania a inregistrat in 2009 cea mai mica rata a contractelor de munca temporara din Europa, potrivit unui raport Eurostat.  Media europeana se situeaza la 13,5%, iar cea mai apropiata tara de situatia Romaniei este Estonia, cu o rata de penetrare a muncii temporare de 2,5%.

„La nivelul Uniunii Europene, munca prin agenti de munca temporara este unul dintre cele mai eficiente mijloace de flexibilizare a pietei muncii, creare de noi locuri de munca si, implicit, de reducere a ratei somajului. Romania se afla si in acest domeniu in urma tarilor europene, legislatia din domeniu fiind mult prea restrictiva si neadaptata la situatiile cu care se confrunta piata” declara Cristina Radulescu, presedinte ARAMT.

ARAMT a realizat deja un memorandum cu propuneri pentru modificarea legislatiei muncii, iar, in perioada urmatoare, organizatia va derula demersuri active pentru sustinerea flexibilizarii legislatiei in domeniul muncii temporare si va elabora recomandari legislative aliniate la prevederile din Uniunea Europeana.

„Principalele propuneri de modificare a legislatiei muncii formulate de ARAMT includ extinderea cazurilor in care o companie poate apela la agenti de munca temporara, prelungirea termenului contractului de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata” a mai adaugat Cristina Radulescu.

Cele sapte companii, agenti de munca temporara autorizati, care au fondat ARAMT sunt in ordine alfabetica: Adecco, Agentia de Servicii Professional, APT Resources&Services, Gi Group, Lugera&Makler, Manpower Romania si Trenkwalder. Board-ul Asociatiei este compus din: Cristina Radulescu, Country Manager Adecco, Sorina Donisa – Director General APT, Charlie Crocker - Managing Partner Gi Group Romania, Camelia Stanculescu - Director General Manpower Romania.

Membrii fondatori ARAMT reprezinta 60% din piata muncii temporare din Romania, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 310 milioane RON. Pe parcursul anului 2009, membrii fondatori ARAMT au derulat peste 9.500 de misiuni de munca temporara pentru clienti din toate sectoarele de activitate, pentru toate nivelele de experienta, atat pentru pozitii de executie si direct productive, cat si pentru roluri specializate si de management.

Cateva recomandari legislative elaborate de ARAMT:

· O companie poate apela la agenti de munca temporara pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier sau ocazional, cat si pentru cresterea temporara a activitatii firmei.

· Compania (Utilizatorul) este cea care exercita conducerea si coordonarea activitatii angajatilor temporari pusi la dispozitia sa de catre agentul de munca temporara pe parcursul misiunii de munca temporara.

· Extinderea duratei misiunilor de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata.

Despre ARAMT: Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, apolitica,  independenta si democratica infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea legislatiei muncii si adaptarea dispozitiilor legale la noul cadru economico-social.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporaralocuri de muncamunca temporara

Data aparitiei: 28 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

A fost infiintata Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]