Din ce in ce mai multi romani lucreaza in regim temporar de munca. Numarul lor s-a dublat in ultimii 5 ani

contract temporar de muncaregim temporar de muncaangajat temporar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mai bine de 67.000 de persoane au lucrat in regim temporar de munca in anul 2015, ceea ce inseama ca este dublu fata de anul 2010, cand doar 30.000 de oameni erau angajati temporar.


Conform unui studiu al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), ponderea acestora este totusi mult sub media Uniunii Europene. Aproximativ 70% din activitatile de munca temporara din Romania sunt derulate de ARAMT, aceasta inregistrand la finalul anului 2015 o cifra de afaceri totala de 270 milioane de euro, cu 50% mai mult fata de anul 2010, moment in care asociatia de abia fusese infiintata.


"Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajati temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o solutie economica si de cariera, care raspunde nevoii ocupationale, atat a angajatorilor cat si a fortei de munca. Ramane in continuare loc pentru o crestere sustinuta a pietei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a comentat Cristina Savuica, presedintele ARAMT, potrivit Mediafax.


In ce domenii se regasesc cei care lucreaza in regim temporar de munca

Domeniile in care munca in regim temporar este mai raspandita: productie (58%), servicii (27%), agricultura (3%), iar constructiile 1%.

Durata medie a angajarii a crescut in ultimii 5 ani, majoritatea dintre contracte fiind de peste 3 luni (51%), iar tinerii pana in 25 de ani au fost principalii beneficiari ai acestui serviciu (37%).

Dar nu doar cei foarte tineri s-au bucurat de acest tip de munca. A fost inregistrata si o crestere de peste 4% a ponderii angajatilor de peste 45 de ani (13% dintre contracte).


Daca in 2010, mai bine de 51% dintre angajatii temporari erau femei, acum procentul a scazut la 43%.

O schimbare mare s-a produs si in ceea ce priveste nivelul de studii al angajatilor in regim temporar. In 2010, majoritatea dintre cei care lucrau temporar aveau studii medii (43%), iar 23% aveau studii superioare. Ei bine, in momentul prezent lucrurile s-au inversat:  peste 53% dintre angajati sunt absolventi de facultate, iar 12% sunt studenti.

In 2015, doar 12% dintre angajatii temporar provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati), iar 35% sunt absolventi de liceu sau scoli profesionale.

Acest studiu realizat de cei de la ARAMT si au fost luati in calcul membrii acestei asociatii.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract temporar de muncaregim temporar de muncaangajat temporar

Data aparitiei: 25 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Din ce in ce mai multi romani lucreaza in regim temporar de munca. Numarul lor s-a dublat in ultimii 5 ani Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]