Cand declansam negocierea?

contract colectiv de muncadurata contract colectivnegociere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 02.07.2008 - Gabriela Chirazof

Raporturile dintre angajatori si salariati este firesc sa se desfasoare intr-un climat pasnic, de colaborare, care sa multumeasca ambele parti, negocierea fiind mijlocul pe care acestea il au la indemana pentru atingerea consensului. De regula, orice negociere a partenerilor sociali se incheie prin semnarea unui contract.

In ceea ce priveste durata contractului colectiv de munca, atat dispozitiile art. 242 din Codul muncii, cat si cele ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca stabilesc durata minima pe care se pot incheia contracte colective de munca, acestea putandu-se incheia pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.

In majoritatea cazurilor partile hotarasc incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate pe o durata de un an avand in vedere imprejurarea ca oricum negocierea colectiva obligatorie la acest nivel, pentru unitatile cu cel putin 21 de salariati, are loc in fiecare an, situatie care determina intalnirea la masa negocierii a reprezentantilor partilor contractului colectiv.

Evident ca aceste contracte se pot incheia si pe o durata mai mare de un an. In practica intalnim astfel de contracte incheiate pe doi, trei sau patru ani, de exemplu Contractul colectiv unic la nivel national inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2.895 din 21 din 29 decembrie 2006 incheiat pentru perioada 2007-2010.

Din dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 desprindem si situatiile pe care le putem intalni in practica in ceea ce priveste momentul la care trebuie sa declansam o noua negociere, si anume:


1.negocierea a avut loc, dar nu s-a materializat cu incheierea unui contract colectiv de munca, caz in care negocierea va avea loc dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente;
2.exista un contract incheiat pe durata de un an, situatie care necesita inceperea negocierii colective cu cel putin 30 de zile inaintea expirarii acestui contract;
3.exista un contract colectiv multianual, fapt ce necesita inceperea negocierii dupa cel putin 12 luni de la intrarea in vigoare a contractului. In ultimul an de existenta al respectivului contract colectiv evident ca negocierea va urma regula instituita pentru contractul anual, respectiv va trebui sa inceapa inainte de expirarea contractului.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncadurata contract colectivnegociere

Data aparitiei: 02 Iulie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cand declansam negocierea? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Cand declansam negocierea?

Mai multe articole despre durata contract colectiv
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]