SSM: Obligatiile angajatorilor fata de tinerii lucratori

tineri lucratorissmobligatii angajatori ssmobligatii tineri lucratori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Legislatia din domeniul securitatii si sanatatii in munca asigura protectia lucratorilor si solicita angajatorilor urmatoarele:
 
·         Sa asigure tinerilor conditii de munca adaptate varstei lor.
·         Sa protejeze tinerii impotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sanatatea si dezvoltarea lor, riscuri care rezulta din lipsa lor de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale ori din faptul ca tinerii sunt inca in dezvoltare.
·         Sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor, pe baza evaluarii riscurilor existente pentru tineri si legate de munca acestora.
·         Sa realizeze evaluarea riscurilor inainte ca tinerii sa inceapa munca si la orice modificare semnificativa a conditiilor de munca. Evaluarea riscurilor va viza, in principal, urmatoarele elemente

-echipamentul de munca si organizarea locului de munca si a postului de lucru;
 - natura, nivelul si durata expunerii la agenti fizici, biologici si chimici;
-  organizarea, categoria si modul de utilizare a echipamentelor de munca, a agentilor fizici, biologici si chimici, a masinilor, aparatelor si dispozitivelor, precum si manipularea acestora;
- stabilirea procedeelor de munca si a desfasurarii muncii si interactiunea acestora, respectiv organizarea muncii;
- nivelul pregatirii profesionale si al instruirii acordate tinerilor.

·         Sa asigure evaluarea si supravegherea sanatatii tinerilor, la intervale regulate, in mod gratuit si adecvat, in cazul in care evaluarea riscurilor demonstreaza existenta unui risc pentru securitatea, sanatatea fizica sau mentala ori dezvoltarea lor.
·         Sa apeleze la serviciile de prevenire si protectie, in vederea planificarii, aplicarii si controlului conditiilor de securitate si de sanatate aplicabile in munca tinerilor, conform prevederilor legale in vigoare.
·         Sa informeze, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.
·         Sa informeze, in scris, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor angajati in conditiile legii asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor.


ATENTIE
Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
·         depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
·         implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare, avand efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avand orice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
·         implica o expunere nociva la radiatii;
·         prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
·         pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.
 
SANCTIUNE
Nerespectarea obligatiei de a amenaja locurile de munca tinand seama de prezenta tinerilor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.


sursa: PortalSSM.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tineri lucratorissmobligatii angajatori ssmobligatii tineri lucratori

Data aparitiei: 24 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Obligatiile angajatorilor fata de tinerii lucratori Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]