Ce vor deveni Casele de asigurari de sanatate?

casele de asigurari de sanatatefonduri mutuale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casele de asigurari de sanatate se vor transforma in fonduri mutuale de asigurari odata cu intrarea in vigoare a noii legi in domeniu, a declarat, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi,sambata, la Iasi.

Aflat la Iasi pentru a participa la conferinta nationala "Un nou sistem al asigurarilor de sanatate - oportunitati si riscuri", organizata sub egida Ministerului Sanatatii si Colegiului Medicilor din Romania, ministrul Cepoi a precizat ca scopul acestui eveniment este acela de a afla, pe de o parte, care sunt asteptarile, iar, pe de alta parte, de a promova o serie de principii pe care noua lege a Sanatatii doreste sa le puna in practica.

"Azi ne referim doar la sistemul de asigurari de sanatate. Prin proiectul de lege ne dorim ca sistemul de asigurari de sanatate sa poata fi controlat de catre asigurati, in sensul ca asiguratii sa fie aceia care hotarasc conducerea sistemului si modul de utilizare a banilor. Actualele case de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale, care sunt structuri asociative a caror conducere este stabilita de asigurati in urma unui proces electoral", a explicat ministrul Vasile Cepoi.

Un alt aspect important al noii legi a Sanatatii, sustine ministrul, este definirea pachetului de servicii de baza. Conform acestuia, pentru a putea fi definit pachetul de servicii de baza trebuie stabilita distinctia dintre asigurarile de risc major si de risc minor.

Cepoi a mentionat insa ca la nivelul contributiei care se plateste pentru asigurarile de sanatate nu se pot acoperi toate serviciile in domeniu.

"Propunerea este ca pachetul servicii de baza sa cuprinda acele servicii care presupun un risc financiar si un risc de boala crescut pentru pacient, iar serviciile ale caror costuri sunt minime sa faca parte din pachetul facultativ de asigurari de sanatate. Cand spun servicii ale caror costuri sunt minime, ma refer la faptul ca anul trecut sistemul de Sanatate a decontat medicamente al caror cost era mai mic de 10 lei, in valoare totala de 1,7 miliarde de lei. Aceasta cheltuiala nu a acoperit niciun risc, niciun risc financiar, niciun risc de boala. Tot anul trecut, sistemul de Sanatate a cheltuit pentru expectorante 20 milioane de euro, 10 milioane euro pe antispastice, 11 milioane de euro pentru antiinflamatorii. Deci, medicatii care se iau doar sporadic, simptomatic, pe o perioada scurta de timp, ale caror costuri nu reprezinta un efort financiar deosebit, dar care au cheltuit sume mari de bani", a spus Cepoi.

Potrivit ministrului, aceste fonduri puteau fi folosite pentru a acoperi cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer, de diabet zaharat, hepatita cronica. "In momentul de fata avem liste de asteptare pe anumite categorii de boli", a amintit Vasile Cepoi.

Prezent la eveniment, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.univ.dr Vasile Astarastoae, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectul noului sistem de asigurari este "accept
abil".

"Este acceptabil cu atat mai mult cu cat o problema care a fost ridicata in discutii, riscul minor, s-a acoperit. Este vorba de acel risc minor, unele persoane nu o sa-si permita sa dea bani pe medicamente. Se va face un pachet social care va fi acoperit din bugetul de stat, astfel incat astfel de persoane nu vor fi vulnerabilizate mai mult. Dimpotriva, va fi o discriminare pozitiva. Noi dorim sa mai lucram pe textul viitoarei legi astfel incat aceste principii care au fost acceptate sa fie si in textul legii exprimate foarte clar, astfel incat sa nu dea nastere la interpretari si, totodata, sa aiba aplicabilitate in legislatia secundara. Daca nu trecem textul clar in aceasta noua lege a Sanatatii, atunci mai vin o norma de ministru sau o hotarare de guvern pentru a le modifica", a explicat Astarastoae, care este si rectorul UMF Iasi.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casele de asigurari de sanatatefonduri mutuale

Data aparitiei: 16 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce vor deveni Casele de asigurari de sanatate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]