Angajatii care au libertate in luarea deciziilor sunt mai productivi si mai motivati decat aceia care actioneaza sub influenta instructiunilor conducerii. Conceptul de „imputernicire“ scoate in evidenta capacitatea angajatilor de a-si asuma raspunderea. Puteti crea conditiile necesare pentru acest lucru daca urmariti acesti pasi:
Bucuria la locul de munca
Oferiti angajatilor dvs. posibilitatea de a se bucura de activitatea prestata. Pentru aceasta nu aveti nevoie sa luati masuri stricte:
– Aveti incredere in angajati.
– Sprijiniti-i profesional si moral.
– Laudati performantele bune.
– Bucurati-va impreuna cu angajatii dvs. de reusita comuna.
Comunicarea deschisa
Aveti grija ca angajatii sa-si exprime fara teama ideile mai ciudate si criticile. Discutati conflictele in mod deschis si gasiti solutii impreuna.
Comportament constructiv si in cazul greselilor
Angajatii care au libertate de actiune fac in mod inevitabil greseli. Evitati ca aceste greseli sa va fie ascunse. Dati-le angajatilor sansa de a invata din greseli, fara sa incercati sa eliminati total efectul acestora. Nu cautati cu ori ce pret vinovatul, ci orientati-va catre gasirea unor solutii.
Clarificati urmatoarele puncte:
– Care au fost consecintele greselii?
– Cum rezolvam problema aparuta?
– Ce anume a provocat aparitia greselii si cum se poate evita acest lucru in viitor?
– Ce putem invata din aceasta greseala?
Accesul la informatii
Aveti grija ca angajatii sa obtina toate informatiile necesare domeniului lor de activitate. Numai asa pot acumula cunostinte cu ajutorul carora sa-si aprecieze in mod realist propria activitate, sa ia decizii optime, sa-si puna in aplicare creativitatea.
– Discutati cu fiecare angajat in parte ce informatii are nevoie pentru domeniul sau de activitate.
– Dati angajatilor urmatoarele informatii: datele actuale despre venit, vanzari si clienti, obiectivele firmei pe termen lung, mediu si scurt, precum si cifrele estimate.
– Clarificati cu angajatii ce informatii trebuie pastrate confidentiale si care anume pot fi transmise mai departe. Informatiile de stricta confidentialitate ar trebui sa fie, pe cat posibil, in numar restrans.
Incurajarea schimbului de cunostinte
Angajatii reprezinta o importanta sursa de informatii nu numai in ceea ce priveste cunostintele de specialitate, ci si in ceea ce priveste experienta in solutionarea sarcinilor si stapanirea conflictelor. De aceea, incurajati schimbul oricarui fel de cunostinte. Stabiliti in mod clar ca schimbul de informatii nu contravine
regulilor.
Limitarea domeniului de competenta
Ghidati-va dupa fisa postului fiecarui angajat. Dati angajatilor posibilitatea de a-si defini domeniul de competenta. Astfel le va fi mai usor sa-si asume intreaga responsabilitate. Dvs. ca sef puteti ordona mai bine performantele individuale ale fiecarui angajat in parte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajatorul cu cel putin 10 salariati. Obligatia de negociereIntrebare: In cazul in care in urma negocierii nu se doreste intocmirea contractului colectiv de munca cand se atinge numarul de 10 angajati trebuie informat ITM-ul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Ore pe luna. Salariul minimIntrebare: Care este valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un CIM pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi? Dar pentru 4h/luna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<