Modul in care functioneaza motivarea nu este atât de clar ca in cazul unui motor sau al unui program de calculator. Motivarea unei persoane depinde de caracterul, de educatia si de conditiile ei de viata.
1. Faceti diferenta intre motivarea interioara si cea exterioara
Diferenta intre motivarea interioara (din proprie initiativa) si cea exterioara (din afara) va ajuta sa intelegeti mai bine cum se manifesta puterea de a actiona in comportamentul uman.
Motivarea interioara: Acesta este impulsul pe care fiecare dintre noi il simte in interiorul sau.Aici sunt implicati o serie de factori cum ar fi: constrângerea, vointa, dorinta, aspiratia. O activitate motivata din interior este realizata de o persoana cu initiativa proprie (cu automotivare).
Motivarea exterioara: Acesta este impulsul care vine din exterior si se reflecta in comportamentul nostru.Aici se intâlnesc notiuni cum ar fi imbold sau recompensa.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
2. Acceptati limitele influentei
Evident ca puteti influenta mai bine motivarea exterioara decât pe cea interioara. Dar cadrul de influenta este limitat.
Un angajat care pâna acuma indeplinit numeroase sarcini fara nici o greseala si a lucrat cu toata energia de care dispunea poate avea la unmoment dat un comportament instabil.
In unele zile poate lucra mai incet si superficial, iar in altele poate avea din nou o mare capacitate de munca.
Angajatii nu pot fi dirijati precum niste marionete. Daca lucreaza cu sau fara placere, este, in cele din urma, decizia lor. Fiecare angajat are o personalitate independenta, are un trecut propriu si o viata personala in afara serviciului.
3. Fiti atent la situatia din momentul respectiv
Cât de bine va putetimotiva angajatii depinde de fiecare situatie in parte si de impulsul care va determina rezolvarea problemelor in acel moment. In aceeasi situatie reactiile umane la un imbold pot fi diferite, astfel ca angajatii pot fi motivati in mod diferit pentru atingerea unuia si aceluiasi scop.
Influenta impulsului poate fi descrisa ca un bilant intre factori motivanti sau demotivanti.
Factori motivanti: o persoana isi planifica, din diverse motive, atingerea unui obiectiv sau indeplinirea unei sarcini, de exemplu:
- Doreste sa obtina un rezultat bun, un produs de inalta calitate sau sa realizeze o mare descoperire in istoria cercetarii.
- Doreste sa faca cariera.
- Doreste sa primeasca o recompensa.
- Doreste sa aiba un loc de munca asigurat.
Factori demotivanti: fiecare impuls de a actiona poate fi eliminat de un obstacol personal sau profesional, cum ar fi de exemplu:
- datorii fata de familie;
- experienta negativa in trecut;
- stare psihica si sanatate slabe;
- probleme cu colegii si sefii;
- impovararea cu sarcini de rutina.
In functie de importanta factorilor motivanti sau demotivanti, creste sau scade impulsul de a actiona intr-o anumita situatie.
4. Intariti factorii motivanti
In viata cotidiana trebuie sa intariti factorii motivanti, atât in ceea ce priveste motivarea interioara, cât si in privinta celei exterioare. Incercati sa diminuati pe cât posibil factorii demotivanti.
Problemele personale, cumar fi imbolnavirea grava a unuimembru din familie, nu pot fi influentate prea usor, chiar si atunci când cunoasteti problema in cauza. In astfel de situatii, daca va solicitati angajatul prea mult si nu-i aratati increderea dvs., il demotivati.
Modalitatile de conducere a personalului trebuie sa fie intotdeauna astfel orientate incât angajatii sa obtina rezultate pozitive.