"Va rog sa-mi spuneti daca am un certificat medical cod 14, la luna martie 2023 are calculate 369 zile, trebuie avizul medicului expert (nu este pe certificatul medical la martie) nu stiu care este procedura, este posibil sa nu mai putem deconta la Casa de Sanatate?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 13 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.
b) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
Astfel, in cazul neoplaziilor salariatul poate beneficia de concediu medical astfel incat intr-o perioada de 2 ani sa nu depaseasca 1 si 6 luni fara a fi necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Limita se stabileste pe ani si luni. Spre exemplu, prima zi de concediu medical cod 14 este in data de 01 martie 2022. La data de 01 martie 2023 se implineste un an si mai trebuie sa numaram 6 luni pana la 01 septembrie 2023. In aceste interval 01 martie 2022 – 01 septembrie 2023 salariatul poate beneficia de concediu medical cod 14.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<