Conform unui nou proiect de lege, persoanele care au cotizat cel putin un an catre statul roman ar putea beneficia de o indemnizatie de somaj mai mare. Vorbim despre o propunere legislativa care a obtinut deja votul favorabil al senatorilor, asa ca va merge la Camera Deputatilor, care este for decizional, in acest caz.
In expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea art.39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate vedea ca "Potrivit propunerii noastre, persoanelor afiate in somaj li s-ar calcula cuantumul indemnizatiei de somaj tinand cont de 100% din valoarea indicatorul social de referinta (525 lei), in vigoare la data stabilirii drepturilor acestora si nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculeaza in prezent. In aceasta forrna, valoarea sprijinului ar creste cu 130,5 lei, ceea ce ar reprezenta un ajutor insemnat pentru familiile aflate in dificultate.
In prezent indemnizatia de somaj este calculata luand in considerare valoarea indicatorului social de referinta (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru somaj si stagiul de cotizare Ia sistemul de asigurari de somaj. Aceasta indemnizatie creste daca somerul a contribuit la sistemul de asigurari de somaj timp de cel putin trei ani. "
Va reamintim ca in momentul de fata, potrivit art. 39 din Legea 76/2002, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

Motivarea angajatilor

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii

37 de Modele de Regulament Intern
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
Valoarea indicatorului social de referinta este egala cu 525 lei.
75% din valoarea indicatorului sociale de referinta = 395 lei
Daca propunerea mai sus mentionata va intra in vigoare si va deveni lege, atunci somerul care a cotizat cel putin un an va obtine o indemnizatie de somaj egala cu valoarea indicelui social de referinta.