„In conditiile actuale privind infectarea cu Covid, angajatorul poate introduce in Regulamentul Intern, la capitalul sanctiuni, ca nepurtarea mastii in timpul celor 8 ore de lucru, se sanctioneaza cu reducerea salariului pe o perioada de 1- 3 luni sau o alta forma de sanctionare a salariatului care nu respecta acesta obligatie?”
Raspunsul specialistului:
Referitor la conditiile in care se desfasoara activitatea la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 precizam ca prin Hotararea Guvernului nr.1090/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 10 octombrie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile aduse prin HG nr. 1161/2021, a fost prelungita starea de alerta pe intreg teritoriul tarii.
In Anexa 2 la aceasta hotarare de Guvern, la art. 1, se prevede ca in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
Ordinul comun al MS si MAI, la care face referire reglementarea prezentata mai sus este Ordinul nr. 2.282/156/2021 privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, efectuarii triajului epidemiologic si dezinfectarii mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-CoV-2, pe durata starii de alerta.
La art. 1 din acest ordin se prevede obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca.
Tot in acest ordin, in Anexa, sunt prevazute Instructiuni generale privind masurile de igiena, pe care trebuie sa le analizati impreuna cu medicul de medicina muncii ale carui servicii de specialitate le aveti contractate. Aceste Instructiuni generale privind masurile de igiena trebuie aplicate de toti angajatorii.
Avand in vedere prevederile acestor acte normative si a faptului ca instituie obligatia purtarii mastii de protectie la locul de munca apreciem ca angajatorul poate introduce in Regulamentul intern ca abatere disciplinara nepurtarea mastii la locul de munca si poate stabili sanctionarea acestei abateri disciplinare.
Insa, apreciem ca pentru a face aceste demersuri, angajatarul trebuie sa se asigure ca aplica prevederile Instructiunilor generale privind masurile de igiena prevazute in Anexa la Ordinul nr. 2.282/156/2021.
Modificarea adusa Regulamentului intern trebuie comunicata tuturor salariatilor, astfel incat acestia sa fie informati asupra regulilor impuse la nivelul angajatorului, dar si cu privire la temeiul legal pe baza caruia s-au stabilit aceste reguli si sanctionarea nerespectarii lor.
Sanctiunile disciplinare sunt prevazute la art. 248 din Codul muncii, iar prin regulamentul intern se poate stabili modul de aplicare a acestora: ca, de exemplu, la prima abatere sanctiunea este avertismentul scris, iar la repetarea abaterii, sanctiunea este reducerea salariului pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% (si aceasta sanctiune poate fi detaliata in functie de repetarea abaterii, spre exemplu, la o a doua abatere sanctiunea sa fie reducerea salariului pentru o perioada de 1 luna cu 5%, la o a treia abatere o sanctiune mai mare etc., luand in considerare si incidenta acestor abateri la nivelul angajatorului).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<