Se poate sanctiona angajatul care NU poarta masca la birou?

sanctiune salariatabateri disciplinaremasca protectie loc de munca
Se poate sanctiona angajatul care NU poarta masca la birou?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„In conditiile actuale privind infectarea cu Covid, angajatorul poate introduce in Regulamentul Intern, la capitalul sanctiuni, ca nepurtarea mastii in timpul celor 8 ore de lucru, se sanctioneaza cu reducerea salariului pe o perioada de 1- 3 luni sau o alta forma de sanctionare a salariatului care nu respecta acesta obligatie?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Referitor la conditiile in care se desfasoara activitatea la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 precizam ca prin Hotararea Guvernului nr.1090/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 10 octombrie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile aduse prin HG nr. 1161/2021, a fost prelungita starea de alerta pe intreg teritoriul tarii.
 
In Anexa 2 la aceasta hotarare de Guvern, la art. 1, se prevede ca in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
 
Ordinul comun al MS si MAI, la care face referire reglementarea prezentata mai sus este Ordinul nr. 2.282/156/2021 privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, efectuarii triajului epidemiologic si dezinfectarii mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-CoV-2, pe durata starii de alerta.
 
La art. 1 din acest ordin se prevede obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca.
 
Tot in acest ordin, in Anexa, sunt prevazute Instructiuni generale privind masurile de igiena, pe care trebuie sa le analizati impreuna cu medicul de medicina muncii ale carui servicii de specialitate le aveti contractate. Aceste Instructiuni generale privind masurile de igiena trebuie aplicate de toti angajatorii.
 
Avand in vedere prevederile acestor acte normative si a faptului ca instituie obligatia purtarii mastii de protectie la locul de munca apreciem ca angajatorul poate introduce in Regulamentul intern ca abatere disciplinara nepurtarea mastii la locul de munca si poate stabili sanctionarea acestei abateri disciplinare.
 
Insa, apreciem ca pentru a face aceste demersuri, angajatarul trebuie sa se asigure ca aplica prevederile Instructiunilor generale privind masurile de igiena prevazute in Anexa la Ordinul nr. 2.282/156/2021.
 
Modificarea adusa Regulamentului intern trebuie comunicata tuturor salariatilor, astfel incat acestia sa fie informati asupra regulilor impuse la nivelul angajatorului, dar si cu privire la temeiul legal pe baza caruia s-au stabilit aceste reguli si sanctionarea nerespectarii lor.
 
Sanctiunile disciplinare sunt prevazute la art. 248 din Codul muncii, iar prin regulamentul intern se poate stabili modul de aplicare a acestora: ca, de exemplu, la prima abatere sanctiunea este avertismentul scris, iar la repetarea abaterii, sanctiunea este reducerea salariului pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% (si aceasta sanctiune poate fi detaliata in functie de repetarea abaterii, spre exemplu, la o a doua abatere sanctiunea sa fie reducerea salariului pentru o perioada de 1 luna cu 5%, la o a treia abatere o sanctiune mai mare etc., luand in considerare si incidenta acestor abateri la nivelul angajatorului).
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiune salariatabateri disciplinaremasca protectie loc de munca

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se poate sanctiona angajatul care NU poarta masca la birou? Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]