Pandemia a schimbat inclusiv felul in care ne raportam la siguranta locului de munca, de la masurile care se iau impotriva raspandirii virusului si pana la siguranta certificata a cladirii, din punct de vedere al constructiei.
Potrivit unui sondaj recent, initiat de un dezvoltator imobiliar pe segmentul birouri de clasa A, circa 96% dintre angajatii romani sunt de parere ca standardele care certifica nivelul de rezilienta al unei cladiri in fata unei pandemii sunt nu doar utile, ci si necesare in contextul actual.
Astfel, informeaza Agerpres citand sursa amintita, certificarea unei cladiri in fata riscurilor aduse de pandemie a devenit un aspect important pentru cei mai multi angajati romani, iar 85% spun ca este important pentru ei sa lucreze intr-o cladire sanatoasa in viitor.
Acelasi sondaj arata ca 76% dintre angajatii respondenti considera ca o astfel de cladire certificata poate limita riscurile pentru sanatatea lor si a familiilor lor, contribuind, totodata, la diminuarea stresului provocat de pandemie.
Datele arata ca mai mult de jumatate (70%) dintre salariatii romani isi fac griji privind riscurile de raspandire a virusurilor si bacteriilor alimentate de sisteme ineficiente de ventilatie sau de o igienizare necorespunzatoare a suprafetelor din biroul lor.
"Peste 95% dintre angajati considera ca existenta unor certificari este fundamentala pentru cladirile de birouri, de la cele pentru situatii de urgenta precum incendii si cutremure sau pentru protectia mediului si pana la cele pentru sanatate", se arata in sondajul Genesis Property, citat de Agerpres.
In opinia angajatilor, schimbarile necesare la un loc de munca optim ar trebui sa includa spatii de relaxare (61%), in vreme ce 53,2% ar dori sa isi poata seta individual temperatura si nivelul de lumina la birou. Tot un procent de 51,5% ar prefera sa aiba la birou priveliste naturala (inclusiv zone verzi in interior), in timp ce 45% vor echipamente individuale de protectie sanitara (masti, dezinfectant etc.).
Conform aceleiasi surse, sondajul Genesis Property privind perceptia angajatilor despre sanatatea cladirilor a fost derulat in luna iunie 2021 prin platforma iVox, pe un esantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toata tara. De asemenea, in ce priveste esantionul de respondenti, circa 50% dintre participanti sunt femei, circa 70% au varsta mai mare de 35 de ani, iar 43% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<