Concedii medicale cod 05 si cod 07. Modalitate de suportare si exemple concrete

concedii medical cod 05concediu meical cod 07indemnizatie 05
Concedii medicale cod 05 si cod 07. Modalitate de suportare si exemple concrete
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediile medicale cu cod de indemnizatie 07 se platesc cu procentul de 100% incepand cu luna iulie sau doar cele emise incepand cu 21 iulie?  Concediile medicale cu cod de indemnizatie 05 se suporta integral din FNUASS incepand cu luna iulie sau doar cele emise incepnad cu 21 iulie?  Concediile medicale cu cod de indemnizatie 05, cod de diagnostic 506, cod de boala infectocontagioasa 35 se suporta integral din FNUASS?
 
Raspunsul specialistului:
 
1. Concediile medicale cu cod de indemnizatie 07 se platesc cu procentul de 100% incepand cu luna iulie sau doar cele emise incepand cu 21 iulie?
 
Conform art. 20 alin. (1) din Legea 136/2020 pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
 
Astfel, daca carantina a fost instituita anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 136/2020, certificatele medicale se elibereaza si se platesc potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
 
Alin. (7) al aceluiasi articol stabileste ca, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 Legea 136/2020 a intrat in vigoare la data de 21 iulie 2020. Prin urmare, daca carantina a fost instituita anterior intrarii in vigoare a Legii 136/2020, trebuie sa se verifice data acordarii inscrisa pe certificatul medical. Daca aceasta data este anterioara datei de 21 iulie 2020 indemnizatia se calculeaza cu procentul de 75%, iar daca data acordarii este cel putin 21 iulie 2020, indemnizatia se calculeaza cu procentul de 100%.
 
Astfel, doar certificate medicale acordate incepand cu data de 21 iulie se platescu cu procent de 100%
 
2. Concediile medicale cu cod de indemnizatie 05 se suporta integral din FNUASS incepand cu luna iulie sau doar cele emise incepnad cu 21 iulie?
 
Conform art. 8 alin. (1) si art. 20 alin.(1) si  (7) din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic:
Art. 8. - (1) Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive.
 
Art. 20. - (1) Pentru persoanele care se afla in carantina sau izolare instituita pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acorda potrivit actelor normative in vigoare la data acordarii.
 
(7) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari   de sanatate.
 
Astfel, concediile medicale cod 05 cu avizul DSP prin care s-a instituit masura izolarii eliberate incepand cu data de 21 iulie se suporta integral din FNUASS. Cele eliberate anterior acestei date sunt suportate primele 5 zile de angajator si ulterior din FNUASS.
Conform art. 18 alin. (2) din Legea 136/2020, pana la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 8 alin. (2), prevederile prezentei legi sunt incidente pentru infectarea cu SARS-CoV-2, denumita COVID-19.
Aceasta hotarare nu a intrat in vigoare.
 
Astfel, daca concediul medical cod 05 nu este acordat pentru infectarea cu SARS-CoV-2, acesta se suporta primele 5 zile de angajator si ulterior din FNUASS.
 
3. Concediile medicale cu cod de indemnizatie 05, cod de diagnostic 506, cod de boala infectocontagioasa 35 se suporta integral din FNUASS?
 
Conform listei cuprinzand Boli infectocontagioase din grupa A asa cum a fost aprobata prin HG 423/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asiguratii beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare:
35= COVID-19.
 
Astfel, acest concediu medical se suporta integral din FNUASS daca are avizul DSP de izolare.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii medical cod 05concediu meical cod 07indemnizatie 05

Data aparitiei: 20 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedii medicale cod 05 si cod 07. Modalitate de suportare si exemple concrete Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]