O buna parte a medicilor si cadrelor medicale aleg sa emigreze in alte tari, in speranta unor venituri mai mari a unei vieti prospere. Asa arata o statistica a ministerului Sanatatii, care mentioneaza ca peste 43.000 de specialisti din sanatate au solicitat ministerului de resort, din 2007 pana in prezent, documentele necesare pentru a emigra.
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu:"Romania se confrunta de cativa ani buni cu o criza severa a resurselor umane in sanatate si stim ca nivelul scazut al veniturilor, conditiile proaste de munca si lipsa echipamentelor, posibilitatile reduse de dezvoltare profesionala sunt doar cativa dintre factorii care au condus in timp la aceasta criza. Ca rezultat, peste 43.000 de specialisti au solicitat din 2007 pana astazi Ministerului Sanatatii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar daca nu toti au plecat, aceste cifre in sine sunt de natura sa ne ingrijoreze".
Ministrul este nemultumit si din pricina situatiei din spitalele romanesti, dat fiind faptul ca acestea se confrunta cu un deficit major de personal si ca localitati intregi nu au medic de familie, media numarului de medici si asistenti medicali din Romania fiind mult sub media europeana.
"Cu toate acestea, Romania pregateste anual mii de absolventi ai invatamantului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arata cat costa pregatirea unui absolvent roman de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei si aceasta suma nu ia in calcul rezidentiatul, care implica de asemenea la randul sau sume foarte mari", concluzioneaza Voiculescu.
Ministerul Sanatatii are elaborat un plan pentru dezvoltarea strategica a resurselor umane 2017-2020
Totusi, ministrul se arata increzator, avand in vedere ca ministerul pe care il conduce are elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategica a resurselor umane 2017-2020.
Strategia are in vedere imbunatatirea si simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical si imbunatatirea mediului de munca a personalului medical.
Totusi, medicii vor beneficia de mai multi bani, dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 20/2016. In acest caz, cadrele medicale vor primi remuneratia pentru garzile efectuate, care se face prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016. Plata majorata in cazul garzilor este primita incepand cu data de 15 noiembrie 2016, mai arata comunicatul remis de MS.
Cu toate acestea, medicii se arata nemultumiti in continuare, iar in urma cu o luna au intrat in greva.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<