Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) doreste sa introduca noi masuri active, dupa data de 15 mai, care vizeaza acoperirea unei parti din salariile angajatilor companiilor ce revin in activitate si prelungirea somajului tehnic in domeniile in care activitatea nu se va putea relua imediat. Anuntul a fost facut la inceputul saptamanii in curs de catre secretarul de stat din MMPS, Alin Ignat.
"In situatia ridicarii starii de urgenta, dupa aceasta data (15 mai n.r.), ne vom afla intr-o noua realitate din mai multe puncte de vedere. In legatura cu somajul tehnic, sigur ca vorbim in principal de acele domenii in care activitatea nu se va putea relua imediat, si acolo trebuie sa venim cu o solutie sa-i sprijin in continuare pe antreprenorii din aceasta zona pana vor reveni la activitate, poate nu chiar normala, dar cat de cat sa isi reia activitatea. Aceasta este una din masurile pe care le avem in calcul: prelungirea somajului tehnic pentru aceste zone, nu este luata inca o decizie, e o masura pe care o evaluam si in decursul acestei saptamani vom lua decizia si o vom comunica public. Ideea este ca ne gandim la ea, avem discutii si cu Ministerul de Finante pentru a vedea sursa bugetara pentru aceasta masura. Dincolo de aceasta categorie ne gandim la o serie de masuri active pentru cei care incet-incet isi reiau activitatea partial sau total dupa data de 15 mai", a spus Ignat, la Digi 24, citat de Agerpres.
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, in ce priveste unele exemple concrete de astfel de masuri active, Alin Ignat a declarat ca una dintre aceste masuri ar fi reprezentata de acoperirea unui procent din salariile angajatilor care revin din somajul tehnic, insa acest cuantum va fi stabilit in zilele urmatoare cu patronatele si sindicatele.
"Un exemplu este acela ca ne gandim sa acoperim o parte din salariile angajatilor companiilor care revin in activitate, fie ca vorbim despre o activitate reluata cu angajatii la norma intreaga sau part-time, pentru ca unele sectoare vor incepe treptat activitatea. Ne gandim sa acoperim un procent din salariile acestor angajati care revin practic din somajul tehnic. Deci vrem sa inlocuim o masura pasiva cu una activa pentru a stimula repornirea economiei, in unele zone treptat si in unele cu program intreg.
Potrivit sursei citate, cuantumul va fi stabilit in zilele urmatoare intr-o consultare si cu patronatele si cu sindicatele, pentru ca suntem in fiecare zi in legatura cu partenerii sociali. Cand vom ajunge impreuna la o concluzie vom anunta finalitatea acestei masuri si tot ce presupune masura respectiva", a adaugat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Alin Ignat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<