O analiza recenta indica faptul ca circa jumatate dintre cele 7.600 de firme care au solicitat Certificate de Situatii de Urgenta nu aveau probleme financiare majore, ci un risc scazut de a intra in insolventa.
Astfel, firmele care au obtinut deja Certificate pentru Situatii de Urgenta inregistreaza la nivel national datorii in valoare de peste 32 de miliarde de lei, iar aceste sume constau in creante pentru partenerii de afaceri si a caror plata, conform legislatiei poate fi amanata.
Conform datelor citate de Agerpres, profitul estimat a fi obtinut de companiile care au solicitat aceste documente pana la acest moment este de aproximativ 4,7 miliarde de lei.
De asemenea, conform aceleiasi surse, cifra de afaceri pe care se estimeaza ca ar fi generat-o posesorii acestor certificate speciale depaseste, la finalul anului 2019, suma de 50 de miliarde de lei, bani incasati in general de la clientii finali (majoritatea afacerilor pentru care s-a solicitat CSU) si au ca efect in bugetul de stat, TVA-ul care reprezinta aproximativ 7,5 miliarde de lei.
Datele citate de Agerpres arata ca jumatate din firmele care au solicitat Certificate de Situatie de Urgenta activeaza in doar cinci domenii economice, restul de jumatate activand in alte cateva zeci de domenii economice.
Potrivit datelor, cel mai afectat domeniu este cel al restaurantelor si barurilor, cu peste 1.300 de companii care au solicitat eliberarea unui Certificat de Situatii de Urgenta, urmat de Comertul cu produse non-alimentare (peste 1.060 de astfel de certificate), Hotelier (447), Saloanele de cosmetica si coafura (383) si Stomatologie (341).
La nivel judetean, cele mai multe certificate au fost solicitate de catre firmele din Cluj (389), Constanta (388) si Iasi (372), pe cand la polul opus se regasesc judetele din zona de sud a Romaniei, Teleorman (19), Giurgiu (29) sau Ialomita (31), respectiv cele din estul Transilvaniei, Covasna (29) si Harghita (32).
Aplicatia pentru eliberarea Certificatelor pentru Situatie de Urgenta este functionala incepand din data de 5 aprilie 2020, documentele putand fi eliberate automat, pe portalul
prevenire.gov.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<