Pentru informarea corecta a persoanelor interesate de prevederile OUG nr.94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, Casa Nationala de Pensii precizeaza urmatoarele:
1. OUG nr.94/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.729 din 2 noiembrie 2010 si, ca atare, a intrat in vigoare la data de 2 noiembrie 2010.
2. CINE POATE INCHEIA CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALA?
Orice persoana, indiferent de cetatenie, domiciliu sau resedinta, care indeplineste urmatoarele conditii:
- nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala;
- nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia, in perioada pentru care se solicita asigurarea;
- nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare.
3. CE FORMALITATI TREBUIE INDEPLINITE?
- Completarea contractului de catre persoana interesata sau de catre mandatarul acesteia ( a se vedea modelul postat pe site) ;
- Completarea unei declaratii ( a se vedea anexa1.a si anexa 1.b, postate pe site);
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghidul HR-istului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- Prezentarea procurii speciale, in cazul in care contractul este incheiat prin mandatar;
- La depunerea documentelor necesare va fi prezentat actul de identitate al persoanei care le depune.
4. PE CE PERIOADA POATE FI INCHEIAT CONTRACTUL?
Contractul de asigurare sociala prevazut de OUG nr.94/2010 se incheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori incheierii contractului). Cei 5 ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005- noiembrie 2010.
5. CONTRACTUL POATE FI INCHEIAT ORICAND?
Incheierea contractului de asigurare sociala in temeiul prevederilor OUG nr.94/2010 poate fi solicitata numai in perioada 2 noiembrie - 31 decembrie 2010.
6. CE AVANTAJ PREZINTA ACEST CONTRACT PENTRU O PERSOANA?
Avantajul consta in recunoasterea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii pentru perioadele pentru care se achita contributia de asigurari sociale actualizata. Trebuie precizat ca:
- unele persoanele nu s-ar putea pensiona fara aceste perioade, neavand realizat stagiul minim de cotizare prevazut de lege;
- alte persoane pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, cu consecinte directe asupra cuantumului mai mare al pensiei pe care o vor obtine in viitor.
7. CATI BANI TREBUIE PLATITI?
Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale este ales de persoana care incheie contractul si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator fiecarei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea in sistemul public. Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale nu este plafonat. In momentul platii, suma se actualizeaza cu rata inflatiei.
8. CAND TREBUIE FACUTA PLATA?
Suma cu titlu de contributie de asigurari sociale, datorata in baza contractului de asigurare sociala, poate fi platita in una sau mai multe transe, fara a depasi data de 31 decembrie 2010.